Diploma de doctorat va conține un cod QR. Măsură va fi apoi extinsă pentru toţi absolvenţii de facultate
Această măsură va facilita accesul la informații necesare pentru validarea și conformitatea diplomelor direct în baza de date a Ministerului Educației, a mai precizat Ligia Deca.
În anul universitar 2024-2025, toate actele de studii eliberate absolvenților vor fi întocmite în limbile română și engleză. De asemenea, vor fi însoțite de suplimentul la diplomă doar în format Europass.
„Această măsură va fi extinsă pentru toate actele de studii care se eliberează absolvenţilor învăţământului superior, indiferent de anul înmatriculării, începând din anul universitar 2024-2025.
Sunt prevederile unui proiect de Hotărâre de Guvern lansat astăzi în consultare publică de Ministerul Educaţiei”, a scris ea pe Facebook.
Conform proiectului, în anul universitar 2023-2024, actele de studii eliberate absolvenților învățământului superior sunt însoțite de suplimentul la diplomă și suplimentul Europass la diplomă, ale căror modele sunt prevăzute în Hotărârile de Guvern aflate în vigoare.
„Începând cu anul universitar 2024 – 2025, actele de studii care se eliberează absolvenţilor învăţământului superior, indiferent de anul înmatriculării, sunt însoţite doar de suplimentul la diplomă în format Europass”, se arată în proiect.
Plagiatul, interzis din 1 ianuarie
Amintim că din 1 ianuarie, plagiatul este interzis conform modificărilor aduse Legii învățământului superior. Acestea au intrat în vigoare la începutul anului 2024. Site-urile care comercializează sau furnizează lucrări de diplomă sau referate sunt prevăzute să fie închise sau blocate în România.
Începând cu anul 2024, plagiatul va fi interzis conform Legii 427/2023. Aceasta prevede închiderea, la cererea autorităților, a platformelor online care vând sau furnizează diverse lucrări destinate scopurilor științifice.
Din 2024, conform prevederilor Legii 427/2023, plagiatul va fi interzis, iar autoritățile vor avea posibilitatea de a solicita închiderea platformelor online care comercializează sau furnizează diverse lucrări destinate scopurilor științifice.
Printre acestea se numără următoarele tipuri de lucrări:
1. Referate
2. Proiecte
3. Lucrări de absolvire
4. Lucrări de licență
5. Lucrări de diplomă
6. Lucrări de disertație
7. Lucrări de doctorat
Modul în care funcționează această interdicție a plagiatului este următorul: reprezentanții forțelor de ordine, constatând că lucrări academice sunt comercializate sau furnizate online, au autoritatea de a solicita închiderea sau blocarea accesului la respectivele site-uri.
Articolul 259 din Legea învățământului superior va suferi modificări astfel:
Potrivit noilor reglementări, cei care redactează lucrările de licență, disertație și doctorat vor trebui să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea originalității conținutului acestora. Îndrumătorii acestor lucrări sunt obligați să demonstreze o atenție deosebită în procesul de verificare a conformității lucrărilor științifice cu cerințele specifice pentru a se asigura că acestea sunt într-adevăr creații originale. Mai multe puteți afla aici.