Oare două doctorate, unul dintre ele la Bucureşti, iar celălalt la Şcoala Superioară de Inginerie din Montreal, nu spun nimic niciunei instituţii din România? Întrebarea se pune în contextul în care guvernul a investit în specializarea unor tineri şase milioane de euro din bani publici, iar instituţiile le închid uşile în nas celor care ar fi putut reforma administraţia, se arată într-un articol publicat de evz.ro.

Programul Bursa Specială Guvernul României a fost tras pe linie moartă. Asta, deşi a avut un concept lăudabil: acela de a şcoli tineri promiţători, pe banii statutului, la cele mai prestigioase universităţi din lume. La întoarcerea în ţară, a ceştia ar fi trebuit să lucreze neapărat în administraţia publică. Nici unul din tre cei 150 de tineri care au beneficiat de program nu şi-au primit însă postul „de conducere sau de răspundere”, promis în contract.

Prin urmare, au fost obligaţi să-şi caute de lucru pe cont propriu. O parte dintre ei au dat statul în judecată – care îi ţine în şomaj de aproape trei ani – cerând să fie eliberaţi de obligaţia de a aştepta până când li se găseşte un loc de muncă. Fără să fie însă nevoiţi să restituie contravaloarea studiilor.

Dacă eşti şcolit în afară, ceri bani mulţi

În plus, un studiu recent arată că, în general, angajatorii români preferă tineri şcoliţi în ţară, care nu pretind salarii mari şi pot fi instruiţi pe parcurs, în locul celor supracalificaţi. „Am încercat să dau concurs pentru postul de şef serviciu la Corpul de Control al Ministerului Economiei. Aveam un dosar puternic, iar când m-am înscris mi-au spus că mai este un concurent, din câte am înţeles, o persoană care lucra deja în minister. Când s-a anulat concursul, mi s-a părut suspect, mai ales că mi se sugerase că ar fi mai bine să nu vin, pentru că salariu este mic, de 2.000 de lei. Or, salariul cel mai mic este de 5.000-6.000 de lei pe lună”, susţine Paul Alexandru, un tânăr de 35 de ani căruia ar fi trebuit să-i deschidă uşile orice instituţie din ţară.

Paul Alexandru lucrează acum într-o multinaţională şi continuă să vâneze posturile care apar în sistemul bugetar, ce-i drept, puţine. Se gândeşte serios să se întoarcă în Canada. Asta pentru că soluţii de a se angaja pe un post care să-i pună în valoare pregătirea nu crede că va găsi în viitorul apropiat.

De altfel, majoritatea bursierilor au plecat peste hotare. Cu un umor amar, mulţi spun că aşteaptă un e-mail în care să li se spună că un „post de conducere” s-a eliberat pentruei. Iar ei să refuze.

DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro