Ucraina nu este „deloc aproape” de standardele impuse pentru ţările candidate la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi un diplomat european de rang înalt.
Diplomatul a spus că UE vrea „să arate simpatie” pentru poporul ucrainean, dar a respins orice sugestie că liderii UE s-ar putea pune de acord să-i acorde statutul de ţară candidată în cadrul summitului de la Versailles, de joi şi vineri.
Comentariile diplomatului european par să confirme un draft de concluzii consultat de DPA care diminuează speranţele privind o intrare rapidă a Ucrainei în UE după invazia rusă.
„Ucraina aparţine familiei europene”, se menţionează în draft, care nu conţine un apel la accelerarea procedurii de aderare, în pofida dorinţei exprimate public de preşedintele Volodimir Zelenski.
Ucraina a îndemnat UE să grăbească procesul de aderare
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni, 28 februarie, cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Zelenski a îndemnat UE să grăbească procesul de aderare a ţării în lumina invaziei ruse din Ucraina.
„Dovediţi că sunteţi alături de noi”, a spus Zelenski săptămâna trecută, în cadrul unei intervenţii prin videoconferinţă în plenul unei sesiuni speciale a Parlamentului European.
Aderarea la blocul comunitar tinde să fie un proces îndelungat, tehnic şi tensionat din punct de vedere politic, în cadrul căruia ţările trebuie să se alinieze la valorile şi reglementările UE.
Draftul de concluzii conţine şi un apel la statele membre de a investi mai mult în apărare, în condiţiile în care blocul comunitar a furnizat deja arme în valoare de 450 de milioane de euro Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră istorică în materie de înarmare a uni stat nemembru participant într-un conflict, notează DPA, potrivit Agerpres.
Diviziune printre liderii UE privind aderarea Ucrainei
De asemenea, liderii UE sunt divizaţi în a aşeza Ucraina ferm pe calea spre aderare, chiar dacă toţi liderii sunt în favoarea întăririi legăturilor cu Ucraina.
„Dar întrebarea care se pune este dacă se poate găsi un consens pentru extindere, ceea ce uneori e mai problematic”, a declarat un oficialul european.
Liderii UE vor discuta la summitul de joi şi vineri despre strângerea legăturilor Kievului cu piaţa unică europeană şi conectarea Ucrainei la reţeaua energetică europeană, ca idei pentru un parteneriat întărit sau o „asociere plus plus”, consemnează Reuters, citând tot un oficial implicat în pregătirea reuniunii care a dorit de asemenea să i se păstreze anonimatul. „Aderarea ar putea dura mult”, a remarcat acesta.