Obiectivele internaționale ale Chinei și Rusiei sunt din ce în ce mai aliniate. Ambele au sărit să ajute cu vaccinuri țările în curs de dezvoltare, ignorate de statele occidentale, care și-au făcut stocuri de vaccinuri, potrivit unei analize CNN.
Sputnik V, cu etichetă Made in China
Când vaccinul rusesc Sputnik V va ajunge în țări din întreaga lume, sute de milioane de doze vor veni cu eticheta „Made in China”. Companiile chineze au încheiat acorduri pentru fabricarea a peste 260 de milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, aprobat pentru utilizare în peste 60 de țări, inclusiv în state în curs de dezvoltare, precum Mexic, India și Argentina.
Cercetări ale Universității Duke arată că, deși unele țări ca Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă au cumpărat suficiente vaccinuri pentru a-și vaccina populația de peste trei ori, marea majoritate a țărilor abia au primit doze pentru jumătate din populație.
Bobo Lo, expert în relațiile China-Rusia și fost șef adjunct de misiune la ambasada Australiei la Moscova, a explicat că Moscova și Beijingul au văzut o oportunitate pentru câștiguri geopolitice în pandemie.
„Dă bine pentru ele să sublinieze că Occidentul este egoist în limitarea distribuției vaccinului către țările în curs de dezvoltare”, a spus Lo. „Aceasta este o narațiune convenabilă atât pentru Beijing, cât și pentru Moscova.”
Cooperare China-Rusia
Există un aspect mai întunecat al cooperării în domeniul vaccinului între Moscova și Beijing. În ultimele luni, eforturile de dezinformare ale Rusiei au încercat să submineze încrederea în vaccinurile din SUA și Marea Britanie, spune Judyth Twigg, profesor de științe politice la Virginia Commonwealth University.
China a făcut același lucru, mass-media controlată de stat publicând informații despre decesele cauzate de vaccinurile fabricate în America și Europa. Lo susține că și Rusia și China au interesul comun de a discredita ordinea mondială condusă de SUA. În special Beijingul, care vrea să aibă șansa de a se se promova ca lider global.
„China spune cam așa: Vă înțelegem, nu suntem o putere imperială ca puterile occidentale, dar suntem doar aici pentru a vă ajuta ”, afirmă Judyth Twigg.
În America Latină, o zonă de influență americană, țări ca Argentina și Chile au cumpărat un număr mare de vaccinuri rusești și chineze pentru a acoperi necesarul de vaccinuri. Argentina a plasat comenzi pentru 30 de milioane de doze de vaccin Sputnik și 4 milioane de doze de vaccin Sinopharm.
Până în prezent, Argentina nu a reușit să încheie un acord pentru vaccinul american Pfizer, deși a comandat 23 de milioane de doze de la AstraZeneca.
Indonesia, un aliat puternic al SUA din sud-estul Asiei, a apelat la China pentru a comanda mai multe transporturi de Sinovac, după ce comanda la AstraZeneca a fost amânată cu un an din cauza focarului din India. Indonezia a cumpărat mai multe vaccinuri Sinovac decât orice altă țară.
Majoritatea livrărilor de vaccinuri din Rusia și China au fost mai degrabă vândute, decât donate. O analiză realizată de Think Global Health a constatat că 63 din cele 65 de țări cărora Beijingul le-a donat vaccinuri până acum făceau parte din Belt and Road Initiative.
Capacitatea Chinei de a produce vaccinuri pentru alte țări, inclusiv pentru Rusia, se datorează parțial controlării focarului Covid-19 în interiorul granițelor sale și îmbunătățirilor rapide ale capacității de producție a țării.
În martie, Sinopharm a anunțat planul de a crea până la 3 miliarde de doze pe an, devenind astfel cel mai mare producător de vaccinuri anti covid din lume, potrivit presei de stat.
O serie de lideri occidentali se întreabă ce se află în spatele deciziei Rusiei de a distribui în viteză vaccinul Sputnik către țările în curs de dezvoltare. „Ne întrebăm de ce Rusia oferă milioane și milioane de doze, în timp ce nu progresează în vaccinarea populației sale”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.