Ambasada Italiei si Directia de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a Ministerului Educatiei Nationale au cerut lamuriri cu privire la legalitatea unor diplome emise de Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi. Problema pusa i discutie era daca obtinerea diplomelor de licenta i Stomatologie de catre 63 de cetateni italieni s-a facut legal sau nu.Imediat ce au primit sesizarea, Ministerul Educatiei Nationale si Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare au iceput sa verifice dos
Ambasada Italiei si Directia de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a Ministerului Educatiei Nationale au cerut lamuriri cu privire la legalitatea unor diplome emise de Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi. Problema pusa i discutie era daca obtinerea diplomelor de licenta i Stomatologie de catre 63 de cetateni italieni s-a facut legal sau nu.
Imediat ce au primit sesizarea, Ministerul Educatiei Nationale si Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare au iceput sa verifice dosarele cu actele care isotesc cele 63 de diplome de licenta, emise de Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, i perioada 1997 -2000. Rezultatele investigatiilor sunt de-a dreptul incredibile: copii xerox i loc de acte legalizate, documente lipsa sau incomplete etc.
Istoria diplomelor icepe i anul 1997, cind Universitatea Ecologica din Bucuresti a solicitat Ministerului Educatiei Nationale sa fie de acord ca mai multi cetateni straini, absolventi ai Facultatii de Stomatologie a Universitatii „Centro Inter-Universitario Europeo” Torrebretti-Pavia din Italia, sa sustina examenul de licenta i Rominia.
50.000 USD pentru o diploma de stomatolog
„in prima etapa, Universitatea Ecologica s-a declarat, cind ne-a solicitat acordul, drept simplu intermediar itre universitatea italiana si MEN. Cum nu ni s-a parut nimic dubios, am fost de acord ca acei absolventi straini sa sustina examenul de licenta i Rominia si i-am arondat pentru sustinerea licentei la UMF Iasi, prima data i anul 1997. Ulterior, (n.r. i anul 2000) s-a dovedit ca nu era vorba de nici o universitate i Italia, Universitatea Ecologica a indus i eroare MEN, cerind acordul pentru absolventi ai filialei sale din Italia. Pot spune ca, din start, s-a mers pe fals. Facultatea de Stomatologie a Universitatii Ecologice nefiind autorizata potrivit Legii nr. 88/1993 nu avea dreptul sa ifiinteze filiale i alta tara”, a declarat Adrian Miroiu, secretar de stat pentru ivatamintul superior al MEN.
La rindul sau, prof. univ. dr. Ioan Mihailescu, presedintele CNEAA, afirma ca unele documente ale cetatenilor straini sunt emise de Asociation de Estudios Universitarios Europea din Madrid, Spania, altele eliberate de Universitatea „Centro Inter-Universitario Europeo” Torrebretti -Pavia din Italia, iar altele cu antetul Universitatii Ecologice din Bucuresti. „Intervine deci si o a treia institutie care nu stim ce legaturi are cu Universitatea Ecologica. Diplomele de licenta emise de UMF Iasi precizeaza ca detinatorii acestora sunt absolventi ai Centrului Interuniversitar European Universitatea Ecologica Facultatea de Stomatologie. Exista deci contradictii evidente itre documente, ceea ce iseamna ca, i mod legal, sunt lovite de nulitate”, mai spune Ioan Mihailescu.
Invocarea atitor institutii, despre care i Rominia nu se stie mai nimic, seamana cu un traseu de spalare a banilor. Desi se stie ca unii dintre beneficiarii diplomelor obtinute i afara legii au platit pina la 50.000 $, nici un oficial nu are curajul sa afirme public acest lucru, din lipsa dovezilor, fireste. Suma pare mult prea mare pentru un romin. in realitate, un an de studiu i strainatate costa i medie 3.000 $, deci sunt necesari minimum 15.000$ pentru a termina o facultate de stomatologie. in plus, se „cistiga” si cinci ani din viata, fara emotii la examene, fara prezenta la cursuri, fara sa citesti o carte sau un curs de specialitate. Daca toti cei 63 de italo-spanioli „au cotizat” atit, suma care a circulat se apropie de 1.000.000 dolari, i trei ani.
Dar, i Rominia, unii dintre cei cercetati s-au iscris i anul I de studiu i noiembrie 1998, iar i luna ianuarie a anului urmator au obtinut diploma de licenta care le da si dreptul de a profesa ca stomatologi. Se stie acum ca exista deja „medici” licentiati prin aceasta filiera care profeseaza, bine mersi, i Rominia.
Depistarea diplomelor false abia a iceput
„La secretariatul Facultatii de Stomatologie si la arhiva UMF Iasi nu exista documente, nici copii xerox legalizate sau nelegalizate care sa ateste ca cetatenii respectivi au absolvit facultatea i strainatate, la universitatile invocate. Documentele care au putut fi analizate au fost unele diplome de absolvire a unor scoli profesionale sau licee pentru care nu s-a efectuat o echivalare cu diploma de bacalaureat din Rominia. in plus, documentele eliberate de Universitatea Ecologica nu sunt datate, nu au iscrisi anii si nu sunt datate semestrele, cind au fost urmate si promovate”, a precizat secretarul de stat, Adrian Miroiu.
Declaratiile oficialilor sunt atit de incredibile, chiar si pentru Rominia, icit lumea academica este stupefiata. Ca sa o „dreaga”, ministrul Andrei Marga a suspendat din functie pe cei doi rectori aflati la idemina: Carol Stanciu de la UMF Iasi si Dolphi Drimer de la Universitatea Ecologica, stiind ca nu poate decit cel mult sa recomande suspendarea vreunui rector. Andrei Marga este cel care a dat libertate absoluta de decizie senatelor universitare, iar acum acest ordin l-a „rasplatit” din plin: Senatul din Iasi a refuzat sa-l suspende pe respectabilul rector. Mai mult, l-au dat i judecata pe Marga si i-au cerut sa-si ceara public scuzele de rigoare. Marga nu se poate atinge i nici un fel de Dolphi Drimer si nici de Universitatea Ecologica. Institutia ideplineste standardele de acreditare, iar senatul universitatii este singurul care decide cine conduce.
Ministerul Educatiei Nationale a facut plingere penala i cazul celor 63 de diplome ilegale, dar, atentie !, a cerut o ampla ancheta i toate universitatile particulare si de stat. Presedintele CNEAA, prof. Ioan Mihailescu a declarat ca au fost identificati si „oameni foarte itreprinzatori din Israel, unii de origine romina, care icearca sa deschida filiale i Rominia.
Reputati medici din Iasi, stupefiati de acuzatiile aduse rectorului Carol Stanciu, au afirmat ca problema este la Bucuresti si, mai mult, are substrat politic.
Lupta itre rectori
Senatorul PDSR Iasi, Ion Solcanu, afirma ca rectorul Carol Stanciu are o reputatie de exceptie i lumea medicala din Iasi si i cea internationala: „Carol Stanciu este membru PDSR din 1994, iar ultimele sondaje arata ca are cea mai ridicata cota de credibilitate din municipiu si ca este o personalitate marcanta a lumii medicale”.Senatorul PDSR nu respinge ideea ca exista un alt substrat i acest scandal. Altfel, nu isi explica acuzatiile grave facute de Andrei Marga, la rindul sau, rector al Universitatii Babes-Bolyai din ClujNapoca, si membru al PNL?CD.
Dosarul de echivalare trebuie sa aiba „greutate”
Echivalarea documentelor de studii presupune numeroase documente legalizate, traduse, recunoscute de legislatia din ambele tari invocate. Aceasta operatiune presupune, mai ales, existenta unui acord bilateral itre guvernele tarilor respective, i domeniul educatiei. Toate documentele sunt traduse i limba tarii care echivaleaza actele. De exemplu, Rominia cere chiar programele de studii, pentru fiecare curs, iar ambasadele tarilor din care s-au emis documentele certifica autenticitatea si corectitudinea traducerii.