Schimbare pentru cei cu permis A2. Atenţie la permis şi la caracteristicile motocicletei

O directivă europeană a fost introdusă în blocul comunitar în decembrie 2006, care îi afectează pe unii dintre cei care au obținut permis de conducere categoria A2 între 19 ianuarie 2013 și 26 decembrie 2016. Directiva europeană 2006/126/CE ne spune clar că motocicletele trebuie să aibă o putere de până la 35 kilowați și un raport între putere și greutate de cel mult 0,2 kW/kg.

Motocicleta nu trebuie să provină dintr-un model care avea inițial o putere mai mare de două ori decât cea admisă. Cu alte cuvinte, chiar dacă motocicleta ta are doar 35 kW acum, dacă inițial avea o putere mai mare, permisul tău s-ar putea să nu mai fie valabil pentru a o conduce.

Vorbim aici despre cazurile în care o motocicletă cu cilindree mare și putere mare a avut puterea redusă în urma unei intervenţii tehnice în service. Această restricționare se face adesea pentru a respecta reglementările legale sau pentru a permite piloților începători care au o anumită categorie de permis de conducere să conducă o motocicletă puternică.

Pentru cei care au obținut permisul de conducere A2 înainte de 19 ianuarie 2013, nu este o problemă, pentru că categoria A2 a fost introdusă doar în anul 2013. Cu permisele vechi de la categoriile 1 sau A, motocicliștii pot circula prin toată Uniunea Europeană (UE). Totuși, cei cu permise mai vechi din categoriile 1b sau A1 nu pot face acest lucru, din cauza puterii mari a motocicletelor.

Clubul Auto German (General German Automobile Club eV – ADAC) recomandă insistent celor care nu se încadrează în aceste categorii să evite conducerea motocicletelor în alte țări europene deoarece multe state au pus deja în aplicare această directivă, scrie site-ul german futurezone.de.

motocicleta, motociclete
SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Permisul A2 este o noutate pentru cei care vor să conducă motociclete

Permisul de conducere A2 este o noutate pentru cei care vor să conducă motociclete. El permite conducerea motocicletelor cu o putere de până la 48 de cai putere (35 kW). Dacă motocicleta a fost modificată pentru a avea această putere, atunci puterea ei inițială nu trebuie să fi fost mai mare de 70 kW.

Obținerea permisului A2 poate fi o cale mai ieftină de a conduce, în viitor, motociclete fără limită de putere. Vârsta minimă pentru a obține acest permis este de 18 ani.

O nouă directivă UE prevede că toate permisele pentru motociclete eliberate înainte de 19 ianuarie 2013 trebuie reînnoite până la 19 ianuarie 2033. Pentru aceasta, este nevoie doar de o poză nouă de tip pașaport și o taxă administrativă. Noile permise de conducere UE trebuie reînnoite la fiecare 15 ani.

Dacă ai un permis mai vechi cu mențiunea „A restricționat” pe el, când îl schimbi, vei primi permisul de categoria A2. Dacă ai un permis „A nerestricționat”, acesta este echivalent cu noua categorie A a UE.