Astfel, timpul petrecut cu transportul de la şi către locuinţă, la începutul şi sfârşitul zilei de muncă, ar putea fi perioadă efectivă de lucru şi remunerată ca atare, în conformitate cu o decizie recentă a Curţii Europene de Justiţie, scrie The Independent.
Companiile cu angajaţi precum electricieni, instalatori pentru reţeaua de gaze, reprezentanţi de vânzări, personal de îngrijire etc vor fi în situaţia de încălca legislaţia Uniunii Europene, dacă au renunţat la un sediu regional sau local, de exemplu.
Instanţa supremă de justiţie din UE a adoptat o decizie în acest sens, într-un caz privind Tyco, o companie spaniolă de sisteme de securitate. CEJ argumentat că a protejat "sănătatea şi siguranţa" lucrătorilor, respectând Directiva UE pentru timpul de muncă.
"Faptul că muncitorii încep şi termină călătoriile la casele lor provine din deceizia angajatorului de a elimina birourile regionale şi nu din dorinţa lucrătorilor înşişi", se arată în hotărârea CEJ
"Cerându-le să poarte povara alegerii angajatorului ar fi contrar obiectivului de protecție a securității și sănătății lucrătorilor urmărite de directivă, care include necesitatea de a garanta lucrătorilor o perioadă minimă de repaus", menţionează documentul citat.