Directiva UE privind agenţii cancerigeni ar putea fi revizuită. Cancerul este prima cauză a mortalităţii profesionale în Uniune

Comisia Europeană

Având în vedere incidenţa cancerului când vine vorba despre mortalitatea profesională în UE, Comisia Europeană încearcă să ia măsuri ferme şi propune o nouă revizuire a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni.

Comisia Europeană a propus marţi, 22 septembrie, limitarea expunerii lucrătorilor la substanţele chimice cancerigene, prin cea de-a patra revizuire a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni. Această directivă stabileşte valori-limită noi sau revizuite pentru trei substanţe importante: acrilonitril, compuşi de nichel şi benzen.

Anual, ţările Uniunii Europene raportează circa 120.000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenţi cancerigeni la locul de muncă, fapt care duce la aproximativ 80.000 de decese pe an, arată datele prezentate de Comisia Europeană.

Estimările arată că mai mult de 1,1 milioane de lucrători dintr-o gamă largă de sectoare vor beneficia de o protecţie îmbunătăţită datorită noilor norme. Propunerea de astăzi este prima iniţiativă legată de angajamentul Comisiei de a lupta împotriva cancerului în cadrul viitorului Plan european de luptă împotriva cancerului.

Jumătate dintre decesele profesionale sunt cauzate de cancer

„Cancerul este cauza a jumătate dintre decesele profesionale. Actualizarea de astăzi a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni este una dintre primele etape ale planului nostru ambiţios de luptă împotriva cancerului. Aceasta arată că suntem hotărâţi să acţionăm şi că nu vom face compromisuri în ceea ce priveşte sănătatea lucrătorilor. În contextul crizei sanitare majore cauzate de Covid-19, ne vom înteţi eforturile pentru a ne asigura că lucrătorii europeni sunt protejaţi”, a declarat Comisarul pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

„Astăzi facem un pas important pentru a-i proteja pe lucrătorii noştri de expunerea la substanţe periculoase la locul de muncă şi pentru a demara activitatea în cadrul viitorului nostru Plan european de luptă împotriva cancerului”, a declarat la rândul său Comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Directiva privind agenţii cancerigeni şi mutageni este actualizată periodic în conformitate cu noile dovezi ştiinţifice şi date tehnice. Ultimele trei actualizări au abordat expunerea lucrătorilor la 26 de substanţe chimice. Propunerea de marţi adaugă limite de expunere profesională noi sau revizuite pentru următoarele substanţe: acrilonitril (limită nouă); compuşi de nichel (limită nouă) şi benzen (limită de jos revizuită), transmite Agerpres.

Revizuirile anterioare ale Directivei au vizat 26 de substanţe

Introducerea unor limite de expunere profesională noi sau revizuite pentru acrilonitril, compuşi de nichel şi benzen va aduce avantaje clare pentru lucrători. Cazurile de cancer profesional şi de alte boli grave profesionale vor fi prevenite, îmbunătăţindu-se astfel sănătatea şi calitatea vieţii. De asemenea, propunerea va aduce beneficii întreprinderilor prin reducerea costurilor cauzate de cancerul şi de bolile profesionale, cum ar fi costurile legate de absenteism şi de plata asigurărilor. Propunerea Comisiei va fi discutată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Îmbunătăţirea în continuare a protecţiei lucrătorilor împotriva cancerului profesional este cu atât mai importantă cu cât, potrivit EU-OSHA, cancerul este prima cauză a mortalităţii profesionale în UE: 52% din decesele anuale legate de locul de muncă sunt atribuite în prezent cancerului profesional, în comparaţie cu 24% atribuite bolilor circulatorii, 22% atribuite altor boli şi 2% atribuite vătămărilor.

Această iniţiativă este cea de a patra revizuire a Directivei privind agenţii cancerigeni şi mutageni. În ultimii ani, Comisia a propus trei iniţiative de modificare a acestui act legislativ. Aceste trei iniţiative au fost adoptate de Parlamentul European şi de Consiliu în decembrie 2017, în ianuarie 2019 şi în iunie 2019 şi au vizat 26 de substanţe.