Un procentaj de 90% din totalul atacurilor cibernetice declanşate la nivel mondial sunt relativ simple şi doar 0,1% sunt sofisticate, a declarat, marţi, Costin Raiu, director global al echipei de Cercetare şi Analiză (GReAT) de la Kaspersky Lab, într-o conferinţă de lansare a unei noi suite de securitate cibernetică.
„Când vorbesc în general despre ameninţări, cel mai simplu răspuns este cănoi analizăm cele mai sofisticate ameninţări pe care le întâlneşte firma noastră. Din aproximativ 500.000 de viruşi pe care îi analizăm în fiecare zi, pentru noi sunt interesanţi circa 100, deci sub 1%. Echipă care a fost fondată în 2008, întotdeauna ne-am axat pe cele mai sofisticate tipuri de ameninţări, cum ar fi ameninţări avansate persistente, de infrastructură critică, atacuri direcţionate. În echipa pe care o conduc la Kaspersky Lab avem în jur de 40 de cercetători din 17 ţări. În ultimii ani am analizat şi am publicat informaţii despre unele dintre cele mai sofisticate ameninţări, inclusiv în România, cum a fost atacul Red October din octombrie 2012, de exemplu. Dacă e să ne uităm la natura atacurilor cibernetice, realitatea este că în jur de 90% dintre acestea sunt relativ simple, aşa-zisele infracţiuni cibernetice tradiţionale, iar cele mai avansate sunt de doar 0,1%. Între ele avem atacuri poziţionate împotriva firmelor mici, medii şi mijlocii, cu 9,9%. Ce este important de reţinut este faptul că acei 0,1%, cam din 2013 – 2014 au început să afecteze şi utilizatorii de acasă. Aceştia au devenit victime colaterale în războiul cibernetic dintre super-puteri’, a explicat Raiu.
Potrivit celui mai nou raport al Kaspersky Lab, în era 2.0, la nivel mondial, există 6,3 dispozitive conectate, 2,4 utilizatori şi 0,3 animale de companie într-o locuinţă.
De asemenea, Kaspersky Cybersecurity Index indică faptul că două cincimi (39%) dintre utilizatori încă îşi lasă dispozitivele neprotejate de ameninţări cibernetice, precum programe malware, fraude financiare, hacking şi altele.
Cercetarea anuală a companiei arată că 63% dintre utilizatorii de Internet sunt îngrijoraţi de e-mail-urile şi site-urile de tip phishing, iar peste jumătate (56%) dintre ei sunt îngrijoraţi de perspectiva de a ajunge victimele unui atac ransomware, mai ales după recentul caz WannaCry.
În privinţa plăţilor online, 84% dintre respondenţi au spus că fac tranzacţii financiare – de banking sau de shopping – pe dispozitivele lor conectate, dintre care 64% pe dispozitive mobile. În acest context, principala temere a utilizatorilor (64%) privind securitatea banilor lor este riscul de fraudă online, dar totuşi aceştia nu renunţă la astfel de plăţi.
Potrivit datelor oficiale, în T2 din 2017, România ocupă locul al şaptelea în topul ţărilor cu cel mai mare risc pentru utilizatori de a-şi infecta dispozitivele în mediul online, cu 22,86% dintre utilizatori atacaţi.
Kaspersky Lab a prezentat, marţi, noua generaţie a produselor de protecţie pentru utilizatorii individuali, respectiv Kaspersky Internet Security şi Kaspersky Total Security. AGERPRES