Procurorii DIICOT au trimis în judecată 56 de persoane, printre care se află şi şase directori executivi/directori comerciali ai unei unităţi bancare, acuzaţi de acordarea unor credite ilegale, prejudiciul fiind de peste 81 milioane euro.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, persoanele trimise în judecată fac parte dintr-o grupare care a realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite, pentru un număr de 33 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupării.
Procurorii susţin că şase directori executivi/directori comerciali ai unităţii bancare, opt consilieri de clientelă şi patru directori de agenţii din cadrul unităţii bancare sunt acuzaţi că au sprijinit gruparea, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile nu întruneau cerinţele legale.
Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul a doi evaluatori autorizaţi, suspectaţi că au întocmit rapoarte privind bunuri imobile la sume depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării cu ocazia încheierii contractelor de creditare.
Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către trei notari publici, suspectaţi că supraevaluau bunurile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare-cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele astfel încheiate fiind utilizate ulterior de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.
Valoarea totală a prejudiciului este de peste 81 milioane de euro.
Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.
Sursa: Agerpres