Este vorba despre o serie de companii la care statul este actionar majoritar, care furnizeaza servicii de interes public cu tarife destul de ridicate pentru buzunarul cetatenilor. Unele sunt profitabile, aducand venituri la stat, altele pierd bani. Salariile incasate de membrii consiliilor de conducere sau de administratie ar trebui, conform legii, corelate cu performantele companiei. Acest lucru insa nu se intampla, potrivit controalelor Curtii de Conturi. Drept urmare, nu este de mirare ca avem acces restrictiv la informatiile despre banii pe care directorii acestor institutii ii baga in buzunar.

Compania Nationala de Investitii, SC Transport Public SA Vrancea, Societatea Nationala a Apelor Minerale din Romania, CFR Marfa, CFR Calatori. Acestea sunt numai cateva institutii la care declararea averilor s-a facut cu cantec sau nu s-a facut deloc. Unele institutii fie au refuzat sa transmita informatii, fie au transmis raspunsuri incomplete. O parte din directori au acceptat, abia dupa reclamatia administrativa inaintata de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), sa trimita copii ale unor declaratii de avere completate pe genunchi. Cativa nu au raspuns nici reclamatiei administrative, iar o a treia categorie de directori, aproape simpatici, au promis ca le vor trimite in curand. In fine, exista si ultima categorie, minoritara, a companiilor cu declaratii de avere publicate la termen si in varianta completa. Acestea sunt, de regula, institutii profitabile, care aduc venituri consistente la bugetul de stat.


Au trecut deja cateva luni bune de la de expirarea termenului legal pana la care declaratiile de avere trebuia sa apara pe site-urile institutiilor sau in Monitorul Oficial. “Nu am reusit sa-i prind pe toti membrii consiliului de administratie. S-au tot schimbat, iar acum doi sunt plecati din tara”, explica Stefania Georgescu, “director de management”, cum se declara ea, la Societatea Nationala a Apelor Minerale. Situatia nu este singulara. Directorii CFR Marfa, CFR Calatori si CFR SA nu au dat nici un semn de viata pana la inchiderea editiei.

Trebuie sa-i credem pe cuvant

Nici de la Tarom nu am reusit sa aflam mare lucru, decat ca directorul Cristian Becerescu este plecat din tara. Compania Nationala Loteria Romana a transmis, prin Adrian Albu, director de marketing, ca declaratiile sunt publicate in Monitorul Oficial si trebuie cerut acordul personal al fiecaruia dintre directori pentru transmiterea lor catre presa sau ONG-uri. De altfel, nici Centrul de Resurse Juridice nu a reusit sa le obtina pana in prezent. “Oricum, suntem o companie profitabila si finantam puternic bugetul de stat. In plus, nu suntem in top, din punctul de vedere al salariilor”, spune Adrian Albu. Cine este, atunci, in top?


Dintre companiile care au transmis CRJ declaratia de avere, completa, pe departe, cel mai ridicat venit incasat pe intreg anul trecut apartine directorului Romatsa, Florentin Chivulescu. Este vorba despre aproximativ 90.000 RON, numai din functia detinuta la Romatsa. Urmeaza in “top” directorii Aeroportului International “Henri Coanda”, cu peste 55.000 RON, plus alte indemnizatii obtinute in calitate de membri ai Consiliului de Administratie la alte companii.


Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), legislatia prevede ca, pentru directorii companiilor de stat, salariul de baza sa nu depaseasca salariul unui secretar de stat. In plus, “exista posibilitatea acordarii, pe langa salariul de baza, a unei sume egale cu cel mult 50% din acesta, sub forma de sporuri, adaosuri, premii si alte drepturi de natura salariala”. Cum salariul net al unui secretar de stat este de circa 3.000 RON, un calcul simplu arata ca, teoretic, venitul net al directorilor la companii publice nu ar trebui sa depaseasca 54.000 RON anual. Singura exceptie este Romatsa, care se impune altor reguli; adica unor conventii europene. Nici unul dintre directorii amintiti mai sus nu ne-a raspuns solicitarii de a explica suma inscrisa in declaratia de avere. “Calculul s-a facut conform contractului colectiv de munca si legislatiei. La salariul de baza s-au adaugat sporul de conducere si sporul de vechime”, a spus Gabriel tara, directorul general al Aeroportului International “Henri Coanda”.

Moreni, care a declarat terenuri si imobile obtinute in anul 2006.

• Societatea Nationala a Apelor Minerale a stabilit cu de la sine putere un termen pentru depunerea declaratiilor de avere: 30 septembrie. si acesta a fost amanat.


• Legile invocate pentru declararea averilor si calculul salariilor: Legea nr. 115/1996, modificata prin Legea nr. 161/2003, Ordonanta de urgenta nr. 14/2005, Ordonanta de urgenta nr. 79/2001.Daca unii au salarii foarte mari, altii in schimb declara ca nu au incasat nici un venit in anul anterior. Acesta este cazul directorului tehnic al Aeroportului Baneasa, Florin Fulger, a carui declaratie de avere este complet goala. Potrivit datelor MFP si Registrului Comertului, Fulger mai detine si 33% din actiunile unei companii inregistrate ca fiind activa anul trecut.

Un raport al Curtii de Conturi efectuat in anul 2003 arata ca sistemul de salarizare la companiile publice este complet neperformant. Dintre concluziile raportului, mentionam: “au fost acordate diferite drepturi de natura salariala sau alte drepturi, in conditiile in care exercitiile financiare ale agentilor economici privind anii auditati au fost incheiate cu pierderi”. De asemenea, “nu au fost diminuate drepturile salariale ale conducatorului agentului economic in functie de gradul de neindeplinire a indicatorilor, obiectivelor si criteriilor de performanta”. Neregulile au fost constatate la circa un sfert dintre companiile monitorizate, cate “scartaie” si la declaratiile de avere.

Haos total in declaratiile de avere

• Monitorizarea Centrului de Resurse Juridice a vizat 31 de companii. Numai opt dintre ele prezinta situatii in regula.

• Dintre declaratiile hilare, o putem aminti pe cea a directorului general al Parcului Industrial



“Calculul s-a facut conform contractului colectiv de munca si legislatiei. La salariul de baza s-au adaugat sporul de conducere si sporul de vechime.”

Gabriel Tara,

director general al Aeroportului International “Henri Coanda”







Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, transmite ca raportul de audit asupra performantei sistemului de salarizare a fost efectuat in anul 2003, pentru a trage un semnal de alarma. De atunci, nu s-a mai realizat un astfel de raport.







“Unele companii nici nu stiau ca trebuie sa depuna declaratii de avere; au aflat de la noi. Altii ne-au trimis declaratii completate in original sau, mai rau, formulare abrogate.”

Radu Nicolae,

manager de proiect, Centrul de Resurse Juridice