Directorii financiari se consideră nepregătiţi pentru a răspunde cerinţelor viitorului, aproape jumătate dintre aceştia considerând că funcţia actuală nu înglobează toate capacităţile care vor deveni prioritare în următorii ani, potrivit unui studiu.
'Numeroşi directori financiari consideră că nu sunt îndeajuns de pregătiţi pentru a răspunde cerinţelor viitorului. 47% dintre ei declară că funcţia lor actuală nu înglobează toate capacităţile care vor deveni prioritare în următorii ani, iar 69% văd rolul liderului financiar schimbându-se fundamental, pe măsură ce sarcinile tradiţionale se automatizează. Progresele înregistrate de noile tehnologii oferă directorilor financiari oportunitatea de a-şi redefini funcţia. 65% dintre respondenţi spun că standardizarea şi procesele automatizate vor reprezenta o prioritate pentru funcţia financiară de mâine. 58% dintre ei declară că în viitor se vor concentra în principal pe folosirea tehnologiilor de ultimă generaţie', se arată în studiul EY The DNA of CFO.
Studiul EY prezintă cinci tehnologii-cheie care vor juca un rol semnificativ în transformarea funcţiei financiare, prima dintre ele fiind data analytics şi previzionare.
'În viitor, confruntarea cu volatilitatea şi incertitudinea mediului de afaceri va constitui noua stare de normalitate. O serie întreagă de forţe – presiunea crescândă asupra resurselor naturale, schimbările climatice şi atacurile cibernetice tot mai sofisticate – vor genera provocări pentru organizaţiile multinaţionale. Directorii financiari trebuie să analizeze permanent modul în care pot folosi o analiză complexă şi predictivă a datelor pentru a îmbunătăţi performanţele organizaţiei. 23% dintre liderii financiari consideră că prioritatea numărul unu este îmbunătăţirea capabilităţilor big data şi analytics pentru a face un management eficient al riscului', informează studiul.
Cea de-a doua tehnologie este Robotic Process Automation (RPA).
'Imaginaţi-vă un membru al echipei financiare de mâine care lucrează mult mai rapid decât colegii, completează volume uriaşe de sarcini repetitive fără să comită vreo eroare şi menţine un istoric perfect al operaţiunilor. 65% dintre respondenţi la nivel mondial au spus că 'standardizarea şi automatizarea proceselor, precum şi îmbunătăţirea agilităţii şi calităţii proceselor' reprezintă o prioritate pentru funcţia financiară', conform documentului.
Cloud şi SaaS (Software as a Service) este o altă tehnologie-cheie care va avea un rol semnificativ.
'Îmbunătăţirea abilităţilor legate de tehnologia digitală este importantă pentru multe industrii, dar reprezintă o prioritate de top mai ales în sectorul media şi entertainment. 67% dintre liderii financiari din acest sector au declarat că îmbunătăţirea abilităţilor legate de tehnologiile digitale în zone precum mobilitatea, cloud şi SaaS va constitui o prioritate majoră în următorii cinci ani. Procentul a fost la fel de ridicat şi în alte sectoare industriale: peste 60% în sectorul bancar, în transporturi şi în producţia industrială', spune studiul The DNA of CFO.
Inteligenţa artificială (AI) şi Blockchain reprezintă celelalte tehnologii.
'Sistemele AI sunt capabile să încorporeze informaţii şi instrucţiuni, să înveţe din interacţiunea cu fiinţele umane şi să răspundă la situaţii noi şi la întrebări printr-un comportament asemănător celui uman. În plus, inteligenţa artificială completează tehnologii precum RPA, incluzând sisteme care recunosc tipare, pot învăţa şi se pot adapta la situaţii noi. Un blockchain este un registru digital – o bază de date distribuită care poate fi diseminată într-o reţea de computere situate în diverse locuri şi zone geografice. O copie identică a registrului este deţinută de toate persoanele care fac parte dintr-o reţea blockchain. În cadrul viitoarei funcţii financiare, directorii financiari vor utiliza astfel de registre pentru creşterea nivelului de securitate cibernetică şi pentru simplificarea proceselor de punere în aplicare a contractelor', se mai spune în document.
Studiul a fost efectuat în perioada decembrie 2015 – februarie 2016 în rândul a 769 de directori financiari, derulat la nivel global de către EY. Metodologia a cuprins atât interviuri cu 21 de directori financiari cât şi un studiu amănunţit asupra modului în care este schimbat rolul deţinut de directori financiari în diverse sectoare şi industrii, în sensul multidisciplinării acestuia prin prisma unor noi factori direct legaţi de dezvoltarea companiilor.
SURSA: Agerpres