Cei trei directori revocaţi marţi de Consiliul de Supraveghere (CS) al Fondului Proprietatea vor primi compensaţii de aproape jumătate de milion de euro, pentru încheierea mandatului înainte de termen, a declarat pentru Mediafax Mircea Ursache, fost preşedinte al CS.

Mircea Ursache a arătat că la suma de 464.000 de euro, echivalentul a 12 salarii plătite celor trei directori conform clauzelor contractuale, se vor adăuga bonusuri de aproape 300.000 de euro aferente performanţelor financiare obţinute de Fondul Proprietatea, care va raporta un profit de 165 de milioane de euro.

Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea (FP) a revocat din funcţie membrii directoratului, inclusiv pe directorul general, Daniela Lulache, în locul ei fiind numit Ionuţ Popescu, consilier al premierului, dar şi pe preşedintele Consiliului, Mircea Ursache, la cererea acestuia.

„Bineînţeles că vom primi compensaţii, nu e nevoie să le solicităm. Este o urmare normală a deciziei de azi. Este o clauză contractuală”, a declarat Lulache pentru Mediafax. Ea a arătat că mandatul directorilor expira în 2012, dar că potrivit clauzelor contractuale revocarea înainte de termen nu oferă compensaţii pentru toată durata rămasă.

Mai mult, Ursache apreciază că la momentul semnării contractului de administrare cu Franklin Templeton Investments, noii directori vor avea, de asemenea, dreptul la compensaţii pentru încheierea mandatului înainte de termen.

Ionuţ Popescu, preşedintele noului directorat

Ionuţ Popescu, consilier personal pe probleme economice al premierului Emil Boc, va ocupa şi funcţia de preşedinte al noului directorat, se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea. Popescu a fost ministru de Finanţe în Guvernul Tăriceanu, în perioada decembrie 2004 – august 2005.

Totodată, Consiliul de supraveghere a aprobat revocarea lui Mircea Ursache din funcţia de preşedinte al Consiliului, la cererea sa, în locul său fiind numită Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Componenţa Consiliului de supraveghere a rămas neschimbată.

Consiliul de supraveghere a decis şi revocarea directorului economic Mihai Darie şi a celui juridic Laura Constantin, poziţii pe care au fost numiţi Cristian Busu, respectiv Valeria Nistor.

Din mai 2008, Fondul Proprietatea este administrat în sistem dualist, de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, şi un directorat, format din trei membri. Directoratul a asigurat conducerea executivă a Fondului.

Compania Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea la începutul lunii iunie, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management.

SURSA: Mediafax