Managerii companiilor româneşti se declară mai optimişti decât în urmă cu patru luni în privinţa revenirii economiei, a vânzărilor şi a accesului la creditare, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit Deloitte. "Sentimentul general este că economia românească are perspective mai bune în următoarele şase luni (50% dintre răspunsuri). Această proiecţie macroeconomică optimistă se transferă şi la nivel individual, mai mulţi participanţi faţă
Managerii companiilor româneşti se declară mai optimişti decât în urmă cu patru luni în privinţa revenirii economiei, a vânzărilor şi a accesului la creditare, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit Deloitte.
„Sentimentul general este că economia românească are perspective mai bune în următoarele şase luni (50% dintre răspunsuri). Această proiecţie macroeconomică optimistă se transferă şi la nivel individual, mai mulţi participanţi faţă de ediţia anterioară mizând pe creşterea vânzărilor în următorul an (58,4%, din care 16,7% se aşteaptă la o creştere semnificativă)”, a declarat George Mucibabici, preşedinte Deloitte România, citat într-un comunicat al companiei.
În studiul Deloitte Central Europe Business Sentiment Index publicat în septembrie doar 38,5% dintre managerii români s-au declarat încrezători că situaţia economică va fi mai bună în următoarea jumătate de an.
Acces mai uşor la credite
Companiile româneşti semnalează totodată accesul mai uşor la creditare, 75% dintre cei intervievaţi declarând că împrumutul este pentru ei mai accesibil sau relativ mai accesibil, faţă de 54%, în septembrie.
„Pe parcursul ultimului an, băncile au subliniat de multe ori că îngheţul de pe piaţa creditării este în principal cauzat de cerere, în contextul în care tot mai puţine companii se califică pentru obţinerea unui credit. Rezultatele studiului de faţă arată că firmele îndeplinesc acum mai uşor criteriile de eligibilitate, pe măsură ce perspectivele economice şi financiare se îmbunătăţesc”, a continuat oficialul Deloitte.
În acelaşi timp, piaţa resurselor umane arată semne de stabilizare, mai puţine companii anunţând noi reduceri de personal în următoarele 12 luni (37,5%, comparativ cu 42,3% în septembrie). În plus, procentul companiilor care spun că ar putea recruta noi angajaţi a crescut de la 7,7% la 12,5%.
Prudenţă în cheltuieli
„În pofida semnalelor pozitive de la orizont, companiile îşi menţin atitudinea prudentă când vine vorba de noi cheltuieli. Mai multe companii se concentrează pe produsele şi serviciile existente, limitând inovaţia pe acest segment în următoarele 12 luni. De asemenea, cheltuielile de capital, echipamente, sisteme IT, clădiri noi, se vor menţine la acelaşi nivel (54,2%, în creştere cu 12% faţă de rezultatele din prima ediţie). Piaţa de fuziuni şi achiziţii rămâne îngheţată, 54,2% dintre directorii executivi chestionaţi declarând că achiziţia unei noi firme în următoarul an este improbabilă, din nou, cu 12% mai mult faţă de acum patru luni”, a adăugat Mucibabici.
Aproape 67% dintre respondenţi consideră teremenele în care-şi încasează creanţele şi banii de la furnizori sunt bune sau chiar foarte bune.
SURSA:Mediafax