Adunarea Generala a Actionarilor a producatorului de tevi TMK a aprobat la inceputul lunii martie un program care ofera persoanelor cu functii de conducere participarea in actionariat, informeaza un comunicat TMK trimis Bursei de Valori Londoneze. Membrii boardului de directori au posibilitatea, pe parcursul a trei ani de desfasurare a programului, sa cumpere pana la 1,1% din capitalul social al companiei.

TMK a fost fondata in 2001 si este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de tevi si cel mai mare producator din Rusia. Exceptand bursa londoneza compania mai este listata si la bursa din Moscova.

Principalele unitati de productie ale TMK se afla in Rusia (Volzhsky Pipe Plant, Seversky Pipe Plant, Taganrog Metallurgical Works, Sinarsky Pipe Plant, Orsk Engineering Plant) si Romania (TMK Artrom Slatina si TMK Resita).

Grupul rus TMK controleaza compania Artrom Slatina prin reprezentanta din Germania (actionar majoritar Sinara Handel), care detine peste 80% din actiunile producatorului de tevi. Artrom a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de circa 131 de milioane de dolari, si a avut o productie de 101.000 tone. Investitiile totale realizate de TMK in fabrica de la Slatina se ridica la 79,2 milioane de dolari, acestea cuprinzand atat extinderea capacitatii de productie cat si restructurarea financiara.

In 2006, cifra de afaceri a TMK Resita a totalizat 157 de milioane de dolari si un profit de 5 milioane de dolari. Pana in prezent, TMK a investit in combinatul de la Resita 83,2 milioane de dolari in modernizare si restructurare financiara.

Sursa: Capital 13 Martie 2007