Situația alarmantă la Sibiu, după ce directorul Camerei de Comerţ Sibiu, Eugen Iordănescu, a fost reţinut de către procurori pentru 24 de ore. Potrivit ultimelor informații transmise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, acesta este acuzat de delapidare, trafic de influenţă, dare de mită şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Sursa citată mai precizează că în cursul zilei de joi urmează să se ia o decizie cu privire la măsurile preventive care vor fi impuse în cazul acestuia.
”În continuarea comunicatului din data de 08.12.2021 privind comiterea de către suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu) a infracţiunilor de delapidare, în formă continuată, trafic de influenţă, dare de mită, şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prin ordonanţa din data de 08.12.2021 a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost dispusă reţinerea suspectului pe o durată de 24 ore, urmând ca în cursul zilei să se aprecieze cu privire la măsurile preventive ce se impun a fi luate în cauză”, a transmis, joi, Parchetul de pe lână Tribunalul Sibiu.
Amintim faptul că anunțul Parchetului vine după ce miercuri, procurorii din Sibiu au făcut, miercuri, 13 percheziţii în mai multe locaţii din Sibiu şi Bucureşti, într-un dosar în care directorul Camerei de Comerţ Sibiu, Eugen Iordănescu, este suspectat de mai multe infracţiuni. Una dintre acestea are legătură cu programul ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”.
Ce acuzații îi aduc procurorii
Se pare că una dintre acestea are legătură cu programul ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”.
Potrivit protocolului, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu nu contribuia cu resurse financiare la acest eveniment, având aport doar în know-how și în atragerea de eventuale sponsorizări. Astfel, Iordănescu ar fi încălcat acest protocol.
„A efectuat plăți către mai multe entități juridice (societăți comerciale, asociații și fundații), dispunând astfel, fără drept, de sume de bani pe care le gestiona și le administra în numele C.C.I.A. Sibiu, asigurându-se astfel un folos material altuia.
Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu) a efectuat plăți suplimentare, fără drept, din conturile acestei entități juridice, ce se ridică la valoarea totală de 338.589,61 lei, după cum chiar suspectul recunoaște indirect prin solicitarea decontări acestor cheltuieli ca fiind făcute din fonduri proprii în legătură cu organizarea evenimentului „Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019”.
Suspectul (cu funcţie de conducere în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu), beneficiind de ajutorul celorlalţi doi suspecţi a dispus achitarea din conturile C.C.I.A. Sibiu a unor servicii în valoare totală de aproximativ 830.000 lei care nu au fost prestate în folosul acestei entități non-profit, existând o suspiciune rezonabilă că acestea au fost prestate în folosul personal al făptuitorului sau în beneficiul societății comerciale controlată de familia suspectului”, mai spun procurorii.