El a subliniat că Washingtonul încă preferă diplomația și sancțiunile, dar a declarat că forța militară a rămas o opțiune. Coreea de Nord susține că are deja capacitatea de a lovi SUA.
Dl. Pompeo a mai spus că un cuplu de ostatici americano-canadieni eliberat săptămâna trecută a fost de fapt ținut în Pakistan, mai degrabă, decât în Afganistan, așa cum se presupunea inițial.
El a precizat că Joshua Boyle din Canada și soția sa din SUA, Caitlan Coleman, au fost „deținuți timp de cinci ani în interiorul Pakistanului”.
Aceasta a contrazis afirmațiile oficialilor pakistanezi care au spus că familia a fost ținută în Afganistan și că a trecut peste graniță în districtul Kurram tribal din Pakistan la 11 octombrie.
Coreea de Nord este „destul de aproape acum în capabilitățile lor încât, din perspectiva politicii Statelor Unite, ar trebui să ne comportăm ca și cum am fi la un pas în atingerea acestui obiectiv”, a spus Pompeo la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, un conservator de think tank din Washington , joia.
El a avertizat că expertiza de rachete a Phenianului avansează acum atât de repede încât este greu ca S.U.A să știe când va reuși.
Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a insistat, de asemenea, că președintele Donald Trump a dorit să rezolve confruntarea cu Coreea de Nord prin diplomație.
Declarația lui a venit după ce domnul Trump i-a spus public că nu va pierde timp pentru discuții cu Kim Jong-un.
În discursul său, directorul CIA a comentat, de asemenea, revenirea ostaticilor Joshua Boyle și Caitlan Coleman.
Cuplul a fost răpit în timpul întoarcerii înapoi în Afganistan în 2012 și au făcut trei copii în timp ce era în captivitate. Domnul Pompeo a declarat că a fost „ținut timp de cinci ani în interiorul Pakistanului” – în contradicție cu povestea oficială dată de autoritățile pakistaneze că cuplul a fost ținut de talibanii din Afganistanul vecin și că a fost mutat recent peste graniță în Pakistan.
Comentariile sale consolidează rapoartele mass-mediei americane ale unor oficiali anonimi americani care susțin că ostaticii au fost de fapt ținuți de un grup militant pakistanez susținut de serviciul secret al țării pe întreaga durată.
„Cred că istoria ar indica faptul că așteptările privind dorința pakistanezilor de a ne ajuta în lupta împotriva terorismului radical [islamist] ar trebui să fie stabilite la un nivel foarte scăzut”, a spus Pompeo. „Inteligența noastră ar indica același lucru”.
„Cred că ar trebui să avem o conversație foarte reală cu ei despre ce fac ei și ce ar trebui să facă și despre așteptările americane despre cum ar trebui să se comporte”, a adăugat el.