Agathon calificase, cu o luna in urma, drept un succes incheierea primei licitatii pentru vanzarea unora dintre cele mai importante active (vile) ale societatii Neptun-Olimp. De ce renunta Filip la fotoliul de director general al statiunii tocmai acum, in pragul unei a doua licitatii care vizeaza vanzarea de actiuni detinute de Ministerul Turismului la Neptun? Filip declara: „In momentul de fata am alte preocupari. Vreau sa intru in lumea oamenilor de afaceri”. De fapt, la originea demisiei a stat o intentie de demitere, despre care, in lumea afaceristilor din turism, se spune ca a fost ceruta chiar de premier. Aceasta informatie nu ne-a fost confirmata de la Guvern. Purtatorul de cuvant al lui Adrian Nastase precizeaza ca „asa ceva nu
s-a discutat oficial la Guvern”.
Informatiile privind demiterea lui Filip au circulat spre sfarsitul saptamanii trecute. Persoane interesate de privatizarea Neptun-Olimp sustin ca la baza demersului guvernamental ar fi stat un raport asupra administrarii statiunii de catre Filip, raport incheiat in urma unui control financiar. Conform acelorasi surse, raportul semnaleaza cateva operatiuni efectuate sub conducerea lui Dumitru Filip: contractarea de imprumuturi bancare (25 miliarde lei, de la Banca Transilvania) pentru investitii, in conditiile in care societatea incasase venituri care ar fi asigurat finantarea societatii. Pentru aceste imprumuturi doua hoteluri din Neptun au fost ipotecate – Caraiman si Terra. Imprumutul a fot rambursat imediat dupa demisia lui Filip. Participarea Neptun-Olimp cu cateva active importante pentru infiintarea unor firme mixte alaturi de societati ale caror rezultate financiare erau neinsemnate este un alt obiect al controlului financiar. La originea demersului Guvernului si, apoi, al lui Filip sta si licitatia calificata drept un succes de ministrul turismului.
Cativa influenti oameni de afaceri au parasit evenimentul, consumat in urma cu aproape o luna in urma, extrem de tensionati. Motivul: caietele de sarcini ascundeau informatii importante despre care participantii au aflat doar cu cateva clipe inainte de inceperea licitatiei. Este vorba despre lipsa unor precizari privind litigiile care greveaza asupra activelor vandute si date referitoare la suprafetele de teren aferente vilelor licitate (Ministerul Turismului a scos la vanzare terenuri in suprafete mai mici decat cele inregistrate in fisele de cadastru ale activelor).
Pentru lacunele licitatiei abia incheiate si pentru activitatea desfasurata in timpul mandatului sau, Filip suporta consecintele. Dar el nu este singurul. Fara actionarul majoritar la Neptun – Olimp, Ministerul Turismului, conducerea societatii nu putea sa ia deciziile de care acum se face vinovat doar Filip. Poate tocmai de aceea, demiterea a fost inlocuita cu o procedura mult mai eleganta si mai usoara- demisia. Altfel, pentru inlaturarea lui Filip trebuia intrunita AGA, iar AGA inseamna AGATHON, adica tocmai ministrul care l-a readus pe Filip in functia de director la Neptun, desi era in plina cercetare de catre Politie. Am incercat sa-l contactam pe ministrul turismului, dar deplasarea sa prin tarile scandinave l-a facut indisponibil.
Directorul de la Neptun vrea sa intre in afaceri
20 iunie 2002, 12:00
Ultima modificare în 20 iunie 2002, 15:00
Agathon calificase, cu o luna in urma, drept un succes incheierea primei licitatii pentru vanzarea unora dintre cele mai importante active (vile) ale societatii Neptun-Olimp. De ce renunta Filip la fotoliul de director general al statiunii tocmai acum, in pragul unei a doua licitatii care vizeaza vanzarea de actiuni detinute de Ministerul Turismului la Neptun? Filip declara: "In momentul de fata am alte preocupari. Vreau sa intru in lumea oamenilor de afaceri". De fapt, la originea demisiei a st
Etichete: arhiva,
filip
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook