Rusia interferează în alegerile prezidenţiale americane din 2020 cu un val constant de dezinformări vizându-l pe candidatul democrat Joe Biden, precum şi pentru a submina încrederea americanilor în procesul electoral, a avertizat, joi, directorul FBI, Christopher Wray.
Mai mult, Moscova încearcă să submineze ceea ce consideră că ar fi establishmentul antirusesc în SUA, a declarat şeful Biroului Federal de Investigaţii într-o audiere în Comisia pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi.
Christopher Wray a mai declarat că cea mai mare îngrijorare a sa este „zgomotul de tobe al dezinformării” care, potrivit temerilor sale, ar putea submina încrederea în rezultatele alegerilor din noiembrie 2020.
Centrul naţional de contraspionaj şi securitate a venit cu avertismente similare
Declaraţia lui Wray este urmarea unui avertisment din 7 august al directorului Centrului naţional de contraspionaj şi securitate, potrivit căruia Rusia, China şi Iranul vor încerca să se amestece în alegerile din 3 noiembrie.
Numeroase analize ale agenţiilor de informaţii americane au conchis că Rusia a acţionat pentru a stimula campania din 2016 a preşedintelui Donald Trump şi a o submina pe cea a rivalei sale Hillary Clinton. Trump a respins mult timp această acuzaţie, iar Rusia a negat orice implicare, scrie Agerpres.
Trump însuşi a pus la îndoială în mod repetat şi fără dovezi utilizarea sporită a votului prin corespondenţă, o metodă de vot stabilită de mult timp în SUA, care se aşteaptă să se extindă din cauza pandemiei.
Trump: Rezultatele alegerilor din noiembrie ar putea „să nu fie stabilite vreodată cu precizie”
Donald Trump a declarat joi pe Twitter că rezultatele alegerilor din noiembrie ar putea „să nu fie stabilite vreodată cu precizie” din cauza votulului prin corespondenţă.
„Din cauza acestei mase noi şi fără precedent de buletine spontane care vor fi trimise de ‘alegători’ în acest an, rezultatul alegerilor din 3 noiembrie ar putea să NU FIE NICIODATĂ STABILIT CU PRECIZIE, ceea ce unii doresc”, a scris într-un tweet preşedintele american, folosind ghilimele şi litere majuscule.
”O nouă catastrofă electorală ieri. Stopaţi această nebunie a Buletinului de vot”, conchide el.
Twitter a adăugat sub postarea prezidenţială un mesaj de avertisment, retrimiţând spre o pagină a platformei care arăta că „votul prin corespondenţă este legal şi sigur” şi că „experţi şi date îl confirmă”, urmate de o lungă listă de tweet-uri consacrate acestui subiect.