Avocatul lui Christine Lagarde a informat că va face apel la decizia CJR deşi judecătorii nu au condamnat-o la închisoare sau la plata vreunei amenzi în acest caz.
Curtea de Justiţie a Republicii Franceze este singura instanţă abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.
În timpul procesului, care s-a ţinut săptămâna trecută, Christine Lagarde şi-a luat concediu de la FMI, instituţie financiară la vârful căreia a fost confirmată pentru un nou mandat. Nici Christine Lagarde şi nici FMI nu au putut preciza care vor fi consecinţele asupra carierei sale în cazul unei eventuale condamnări.
Fostului ministru de Finanţe i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.
Predecesorul lui Christine Lagarde, francezul Dominique Strauss Kahn, a renunţat în 2011 la conducerea FMI, în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală. Un alt fost preşedinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, este în prezent judecat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost director al băncii spaniole Bankia. Agerpres