Guvernatorii băncilor centrale trebuie să fie perseverenţi în lupta împotriva unei inflaţii generalizate, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva. Aceasta a afirmat că mulţi economişti au făcut concluzii pripite spunând că inflaţia globală va scădea, a scris Reuters.
„Inflaţia este încăpăţânată, este mai generalizată decât credem… Asta înseamnă că avem nevoie ca guvernatorii băncilor centrale să fie la fel de încăpăţânaţi în combaterea sa, pe cât s-a dovedit a fi inflaţia”, a precizat directorul FMI, Georgieva.
În luna august, rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 9,1%
Directorul FMI a adăugat că, dacă politica fiscală şi cea monetară vor funcţiona bine, atunci anul următor am putea să ne așteptăm la o reducere a inflației. Însă dacă politica fiscală nu este luată în serios, atunci aceasta ar putea deveni „inamicul politicii monetare, alimentând inflaţia”, a avertizat Georgieva.
Referindu-se la situaţia din Europa, Georgieva a apreciat că, în situaţia actuală, Banca Centrală Europeană trebuie să realizeze un echilibru atent între lupta împotriva inflaţiei şi necesitatea de a menţine economia în funcţionare. „Există cu siguranţă teama unei recesiuni în unele ţări, sau chiar dacă nu va fi o recesiune, se va resimţi ca o recesiune la iarnă. Şi dacă Mama Natură nu va coopera, şi iarna va fi una dură, asta ar putea duce la tensiuni sociale”, a spus directorul FMI.
În luna august, rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 9,1%. În acest context, experţii BCE şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia, anticipând că aceasta se va situa, în medie, la 8,1% în 2022, la 5,5% în 2023 şi la 2,3% în 2024. În luna iunie a acestui an, instituţia de la Frankfurt prognoza o inflaţie de 6,8% în 2022 şi 3,5% în 2023.
Care este situația inflației în SUA
În același timp, inflația din Statele Unite a întrecut orice tip de așteptare, iar efectele se resimt chiar și în Europa. Potrivit datelor publicate de CNBC, bursele europene au închis marţi în scădere. Totodată, indicele paneuropean Stoxx 600 a coborât cu 1,5%, în urma datelor care au confirmat inflația îngrijorătoare din SUA.
Acţiunile companiilor de vânzare cu amănuntul şi acţiunile companiilor tehnologice au scăzut cel mai mult. Mai exact, este vorba despre o creștere de 3,2%. În același timp, majoritatea sectoarelor şi burselor majore au fost în teritoriu negativ, mai arată CNBC.