Directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo, s-ar putea retrage marţi din funcţie, în timpul întâlnirii Consiliului de Administraţie, după ce a pierdut sprijinul mai multor investitori, au declarat pentru Bloomberg două surse apropiate situaţiei. Consiliul va accepta, cel mai probabil, demisia lui Profumo şi îl va numi pe preşedintele Dieter Rampl în poziţia de director general interimar, au adăugat sursele citate. Consiliul de Administraţie al băncii
Directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo, s-ar putea retrage marţi din funcţie, în timpul întâlnirii Consiliului de Administraţie, după ce a pierdut sprijinul mai multor investitori, au declarat pentru Bloomberg două surse apropiate situaţiei.
Consiliul va accepta, cel mai probabil, demisia lui Profumo şi îl va numi pe preşedintele Dieter Rampl în poziţia de director general interimar, au adăugat sursele citate.
Consiliul de Administraţie al băncii se reuneşte marţi seară pentru a evalua mnagementul, a declarat un purtător de cuvânt al UniCredit.
Mai multe investiţii recente ale fondului suveran libian la UniCredit au fost criticate de fundaţiile bancare aflate deja în acţionariatul băncii.
„Are loc o luptă pentru putere între managementul de top şi fundaţiile bancare, care susţin că Profumo conduce banca de unul singur, fără a se lăsa influenţat de acţionari. Intrarea libienilor a speriat fundaţiile, care se tem că vor pierde din putere şi dau vina pe Profumo”, comentează şeful unei firme de investiţii din Milano.
Profumo (53 de ani), fost consultant la McKinsey & Co., a devenit director general al Credito Italiano în anul 1997 şi a transformat instituţia de credit din nordul Italiei în UniCredit, grup financiar cu afaceri care se întind din Europa până în Statele Unite şi Kazahstan.
Disputa dintre Profumo şi acţionari a devenit tot mai dură din octombrie 2008, când a anunţat o majorare de capital de 6,6 miliarde euro la numai patru zile după ce declara că UniCredit nu are nevoie de bani.
Tensiunile s-au înrăutăţit în acest an, când şeful UniCredit s-a văzut obligat, în luna martie, la presiunile acţionarilor, să întârzie aprobarea unui plan de reorganizare, iar fundaţiile bancare au început să critice deciziile lui privind Libia.
Autoritatea Libiană pentru Investiţii, fondul suveran al Libiei, şi-a majorat deţinerea la UniCredit de la 2,1 la 2,6% conform datelor disponibile la 31 august. În acelaşi timp, banca centrală a Libiei deţine aproape 5% din acţiunile UniCredit.
„Profumo a jucat singur la masă, iar consiliul trebuie să ia în considerare comportamentul lui”, avertizează un reprezentant al fundaţiei bancare cu cea mai mare deţinere la Unicredit.
Profumo susţine că decizia investitorilor libieni de a cumpăra acţiuni UniCredit a fost una „autonomă”.
„Mă împing spre ieşire”, i-a spus şeful UniCredit unui prieten apropiat, potrivit ziarului Corriere della Sera.
Potrivit La Republica, printre candidaţii la înlocuirea lui Profumo se numără directorul general al Mediobanca, Alberto Nagel, directorul executiv pentru global banking and markets al Bank of America Merrill Lynch, Andrea Orcel, fostul CEO al Unione di Banche Italiane, Giampiero Auletta Armenise şi Enrico Tomasco Cucchiani, membru al consiliului de administraţie al Allianz, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai Unicredit.
Grupul UniCredit este prezent şi în România, unde oferă o gamă largă de servicii bancare şi financiare.
SURSA: Mediafax