La finele lunii ianuarie, Consiliul de Administraţie de la Renault a decis să încredinţeze conducerea operaţională a grupului auto francez lui Luca de Meo, un cetăţean italian în vârstă de 52 de ani, începând cu data de 1 iulie, potrivit agerpres.ro

Care va fi salariul acestuia

Potrivit unor documente publicate luni pe site-ul Renault, Luca De Meo, fost director la Seat, marcă din grupul Volkswagen, va primi un salariu fix anual de 1,3 miliarde de euro la care se va adăuga o remuneraţie variabilă anuală ce se poate ridica până la 150% din salariul fix, „în funcţie de anumite criterii cantitative şi calitative”, adică o sumă de 1,95 milioane de euro. La acestea se vor adăuga 75.000 de acţiuni Renault, a căror acordare depinde însă de „anumite criterii de perfomanţă”.

Conform acestor cifre, remuneraţia potenţială a lui Luca De Meo va fi cu 75% mai mare decât cea a predecesorului său, Thierry Bollore. Revocat în luna octombrie 2019 din postul de director general al Renault, a Bollore beneficiat de un pachet compus dintr-un salariu fix de 900.000 de euro, o compensaţie variabilă de maxim 125% din salariu fix şi 50.000 de acţiuni, ceea ce înseamnă un pachet potenţial de ordinul a 3,7 milioane euro la cursul actual la bursă al acţiunilor Renault.

Remunerație cumulată

În cazul lui Carlos Ghosn, dacă se exclude remuneraţia primită de acesta în calitate de preşedinte al Nissan, şi care cumulată cu cea de la Renault i-a permis lui Ghosn să cumuleze o remuneraţie de 15 milioane de euro pe an, Carlos Ghosn a primit de la Renault o remuneraţie anuală de maxim 4,7 milioane euro. Însă aceasta după ce în 2018 a acceptat să îşi diminueze salariul cu 30%, la presiunile guvernului francez.

În 2019, vânzările totale ale grupului auto Renault au scăzut cu 3,4% în ritm anual, până la 3,753 milioane vehicule, în schimb, vânzările mondiale de autoturisme şi utilitare marca Dacia au crescut anul trecut cu 5,1% până la 736.570 unităţi.