Codul Fiscal precizează faptul că un cumpărător poate beneficia de o cotă redusă de TVA de 5%, pe care o poate folosi o singură dată, doar în cazul în care imobilul achiziţionat are un preţ de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 95.000 de euro) şi cu o suprafaţă sub 120 mp. Pentru restul tranzacţiilor, valoarea TVA este de 19%. Trebuie menţionat totuşi că ultima actualizare a avut loc în 1 ianuarie 2016, când pragul a crescut de la 380.000 lei la 450.000 lei.

Proiectul rezidenţial Luxuria Domenii Residence, a cărui construcţie a fost începută de Impact Developer & Contractor în primăvara acestui an, promovează preţuri de vânzare de minim 81.800 de euro, fără TVA, deci foarte aproape de pragul impus de stat pentru TVA mărit. Din acest motiv, dezvoltatorul militează pentru actualizarea acestui prag valoric sau chiar eliminarea lui.

„Este o constrângere artificială, complet nedreaptă, care nu s-a mai actualizat. Ministerul Finanţelor va realiza că taxând excesiv va pierde din volumul mai redus al tranzacţiilor. Noi am fi vândut mai multe apartamente cu trei camere şi ar fi fost mai mulţi bani la buget. De ce aş taxa ca un produs de consum achiziţia unei locuinţe? E nedrept să plăteşti 19% pentru o achiziţie pe care o faci o dată sau de două ori în viaţă“, a declarat Bogdan Oşlobeanu.

El a menţionat că 70% din cele 110 apartamente precontractate din prima etapă a complexului Luxuria Domenii  au fost cumpărate de investitori. Dacă astăzi dezvoltatorul promovează un preţ mediu de vânzare de 1.530 de euro/mp construit, în etapa a doua acesta va fi ridicat la 1.600 de euro/mp, pentru ca nivelul să crească şi mai mult pe măsură ce proiectul se construieşte. Complexul este amplasat în apropierea viitorului parc de birouri din zona Expoziției, unde se estimează că vor lucra peste 17.000 de corporatiști în următorii doi ani. În prima fază de dezvoltare a ansamblului, vor fi livrate trei blocuri cu 232 de apartamente, până la începutul anului 2020. Oşlobeanu a declarat pentru Capital că, dacă nu ar fi existat proiectele de birouri anunţate în zona Expoziţiei, ar fi trebuit să găsească o soluţie de creştere a numărului de apartamente, pentru a justifica dezvoltarea proiectului Luxuria.

Birouri în oraşele mari

 

Compania are în pregătire încă două proiecte rezidenţiale în Bucureşti, pe lângă ansamblurile Greenfield din Băneasa şi Luxuria, şi pregăteşte încă unul în Constanţa. Oşlobeanu a anunţat că nu exclude posibilitatea dezvoltării unor clădiri de birouri în oraşele cu creştere accelerată, precum Timişoara, Iaşi sau Braşov, însă exclude Bucureştiul pentru aceast segment.

„Piaţa birourilor din Bucureşti este aglomerată şi este o piaţă a chiriaşilor. Pe un sector în care chiriile stagnează, iar preţurile cerute pe terenuri sunt mari, nu se justifică dezvoltarea de clădiri de birouri. Nu acelaşi lucru se întâmplă în oraşele în dezvoltare din ţară“, spune directorul Impact.

El a mai menţionat că firma pe care o conduce este în căutare de noi terenuri, care să completeze portofoliul companiei, însă constată că acest sector este fragmentat.

„Ne uităm la amplasamente premium care să susţină dezvoltări cu un volum mare de locuinţe, în special în zona de Nord a Bucureştiului. Există o ofertă mare de platforme industriale. Credem că acestea sunt supraevaluate“, a explicat managerul.

Impact are cumpărat încă de dinainte de criză un teren mare în Prelungirea Ghencea din Bucureşti. Investitorul are programată demararea unui complex rezidenţial cu 1.437 de apartamente şi case dar abia în 2020-2027. Reprezentanţii companiei spun că proiectul a fost amânat pentru că se aşteaptă o creştere economică ce va ridica preţurile zonei, pentru a face atractivă această dezvoltare.

„Terenul a fost cumpărat la un preţ corect, dar încă nu este momentul potrivit pentru începerea construcţiei. Dezvoltarea infrastructurii va creşte preţurile în zonă“, spune Oşlobeanu.

Compania Impact Developer&Contractor, deţinută în proporţie de 49,4% de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a vândut case şi apartamente în valoare de 62,2 mil. lei în primele nouă luni din acest an, cu o treime mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

 

În acest context, profitul dezvoltatorului a scăzut cu aproape 89%, până la 1,5 mil. lei. În primele nouă luni ale anului 2018 s-au mai încheiat 198 pre-contracte de vânzare-cumpărare în valoare de 90,7 milioane lei ce se vor concretiza în contracte de vânzare în următoarele 18 luni. Astfel valoarea totală a apartamentelor vândute și pre-contractate în primele 9 luni ale anului 2018 însumează 152,9 mil lei.

Compania Impact a dezvoltat în 27 de ani de activitate 17 ansambluri rezidențiale în București și la nivel național, însumând peste 450.000 de metri pătrați construiți și 4.000 de locuinţe.

Impact Developer&Contractor este principala companie din portofoliul antreprenorului Gheorghe Iaciu. Acesta a ocupat locul 63 în ultima ediţie a Top 300 Capital, cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 85-87 mil. euro. O altă afacere a lui Iaciu este şi centrul comercial Doraly Expo Market din Afumaţi, clădirea Moldova Center din Iaşi (un fost mall transformat în imobil de birouri), precum şi 67% din Doraly Mall Constanţa.