Directorul general al Netcity Telecom, Nicolae Ghioca, a spus, joi, că până la sfârşitul lui iunie vor fi daţi în folosinţă alţi 70 de kilometri de canalizaţie subterană, proiectul pentru iunie 2010-mai 2011 prevăzând 300 de kilometri de reţea pe arterele principale, în zonele centrale ale Capitalei.

„În prezent avem în funcţiune în zonele Unirii, Decebal, Burebista şi Universitate 11 kilometri de reţea subterană pentru cabluri, urmând ca până la sfârşitul lunii iunie alţi 70 de kilometri să fie daţi în folosinţă”, a declarat directorul general al Netcity Telecom, Nicolae Ghioca, la dezbaterea cu tema „Reţeua Netcity – stadiu curent de dezvoltare şi evoluţie 2010-2011”.

Potrivit lui Ghioca, strategia de lucru pentru 2010-2011 prevede împărţirea Bucureştiului în zone centrale şi adiacente acestora, dar şi în funcţie de punctele cardinale şi de lucrările de infrastructură efectuate de municipalitate.

Directorul general al Netcity Telecom a precizat că după luna iunie vor fi începute lucrări în nord-vestul Capitalei, în Piaţa Victoriei şi Pasajul Basarab. A doua etapă, care va începe în noiembrie 2010, are în vedere realizarea reţelei de canalizaţie pentru introducerea cablurilor în subteran în zona de est a Capitalei, acolo unde municipalitatea mai are lucrări de infrastructură. Realizarea reţelei subterane urmează să fie făcută simultan cu aceste lucrări.

„Până în mai 2011 vom avea 300 de kilometri de reţea, pe străzile şi artele principale şi în zona centrală a Capitalei”, a arătat Nicolae Ghioca.

Investiţii de 30 de milioane de euro

El a precizat că anul acesta valoarea investiţiilor făcute de societate este de 30 de milioane de euro.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la dezbaterea organizată de Netcity Telecom, la care au participat toţi reprezentanţii reţelelor de telefonie fixă şi mobilă, cablu şi internet, a declarat că este hotărât să continue mutarea cablurilor de pe stâlpi în subteran.

Oprescu a precizat că această decizie este motivată în primul rând de faptul că „au început să cadă stâlpi, din fericire doar pe maşini”, dar şi de faptul că dispariţia acestor fire „îmbunătăţeşte vizibil estetica oraşului”.

„Sunt, de asemenea, hotărât ca, pe măsură ce construim această infrastructură, dumneavoastră să contribuiţi cu dezvoltarea serviciilor oferite cetăţenilor, astfel încât dispariţia firelor de pe bulevardele principale să nu fie doar o mutare în spatele blocurilor”, le-a spus primarul Capitalei reprezentanţilor firmelor de cablu, telefonie şi internet prezenţi la întâlnire.

La dezbatere a participat şi deputatul Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Directorul comercial al Netcity Telecom, Petru Fuiorea, declara, în noiembrie 2009, că reţeaua Netcity este operaţională pe un traseu care însumează 12 kilometri, alţi 100 de kilometri fiind în diferite stadii de realizare.

„Pentru primii 12 kilometri s-a cheltuit câteva milioane de euro”, spunea atunci directorul comercial al Netcity Telecom.

Contractul pentru realizarea reţelei Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria Bucureşti şi UTI Systems, alături de firma Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii.   Realizarea reţelei este împărţită în trei etape, cu termen de finalizare în 2012, investiţia fiind realizată în întregime din surse private. Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane de euro.

SURSA: Mediafax