Mai precis, directorul OMS a declarat că 172 de țări au aderat la un program pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului. Acesta a mai menționat că mai este timp, până pe 31 august, ca și alte state să se alăture programului.
Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că 70% din populația lumii este acoperită. Acesta a mai spus că finanțarea COVAX (pilonul destinat accelerării dezvoltării vaccinurilor) este necesara de urgenta in vederea pentru a face portofoliul sa avanseze.
Directorul OMS a subliniat că obiectivul principal al COVAX este livrarea a două miliarde de doze ale unui vaccin sigur și viabil până la sfârșitul anului 2021.
„Există lumină la capătul tunelului. Așa cum am spus săptămâna trecută, putem face acest lucru”, a promis directorul general al OMS.
Vaccinul anti-COVID va fi trimis în România prin același mecanism precum Remdesivirul
Rafila este de părere că România va beneficia de vaccinul anti-COVID prin același mecanism prin care a beneficiat de medicamentul Remdesivir. Acesta a mai declarat că România este norocoasă că se află în Uniunea Europeană.
„Norocul nostru că suntem în UE și, așa cum am primit o cantitate importantă de Remdesivir din partea UE ca să putem trata cazurile grave de infecție, probabil că același mecanism în cadrul Uniunii va funcționa și pentru vaccin.
Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare încât să facă posibilă – auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze.
În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA. În ceea ce privește vaccinul din Rusia nu știu să fi existat discuții până nu primește un aviz referitor la siguranță și la eficacitate.
Agenția Europeană a Medicamentului nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur”, a mai arătat Rafila.