Diferența pe care o face ARNm în vaccinuri. Acum s-a aflat de ce avem mai puțini anticorpi

Luna trecută, un studiu pe 1.600 de lucrători din domeniul sănătății belgieni a constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech a produs doar jumătate din numărul de anticorpi, spre deosebire de cel de la Moderna, la șase până la zece săptămâni după vaccinarea completă.

Cercetătorii sustin că diferența ar putea fi pusă pe seama unei cantități mai mari de ARN mesager, ingredientul eficient din ambele vaccinuri, din vaccinul Moderna. Vaccinul BNF162b2 Pfizer conține 30 micrograme de ARNm, în timp ce ARNM-1273 al celor de la Moderna are 100 micrograme.

Într-un interviu pentru Financial Times, directorul științific al Pfizer, Philip Dormitzer, a declarat că s-a ales o doză mai mică de ARNm în vaccinul companiei pentru a diminua riscul unor efecte secundare.

„Dacă te uiți la ce se întâmplă cu toate vaccinurile COVID-19, unele probleme au fost date de apariția unor evenimente adverse”, a declarat Philip Dormitzer. El a mai spus că Pfizer a folosit „doza minimă” necesară pentru a induce un răspuns imunitar mai puternic decât contactarea COVID-19.

Vaccinurile COVID-19 Pfizer și Moderna au efecte secundare similare

Vaccinurile COVID-19 Pfizer și Moderna au efecte secundare similare, inclusiv dureri musculare, roșeață, oboseală și febră. CDC a recunoscut în aceste vaccinuri pe bază de ARNm efecte secundare rare, cum ar fi un tip de inflamație cardiacă numită miocardită.

Un studiu asemănător cu cel belgian, publicat în SUA, a constatat că vaccinul Pfizer a generat un nivel mai scăzut de anticorpi la persoanele cu vârsta de 50 de ani decât la pacienții mai tineri. La vaccinul Moderna nu s-a constatat nicio diferență în nivelurile de anticorpi la diferite grupe de vârstă.

Sursă foto: Dreamstime