Directorul Spitalului Matei Balș: Nu este demonstrat că subvariantele Eris şi Pirola au o virulenţă sporită

Adrian Marinescu

Sursă: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Adrian Marinescu, directorul Spitalului Matei Balș, a explicat că în acest moment, despre noul coronavirus, variantele Eris și Pirola, nu se știe dacă are o virulență sporită. Marinescu a spus că este o contagiozitate care se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron.

Noul coronavirus nu are virulență sporită

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, a declarat joi că în prezent subvariantele noului coronavirus – Eris şi Pirola – sunt întâlnite în Europa, inclusiv în România, şi probabil jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au legătură cu acestea.

Potrivit medicului, nu este demonstrat, cel puţin deocamdată, că aceste două subvariante de coronavirus ar avea o virulenţă sporită.

„În momentul în care un virus rămâne în circulaţie o perioadă lungă de timp evident că suferă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii fără semnificaţie. Dar este clar că apar variante sau subvariante. Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron. Și este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5. Și mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86. Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot. Inclusiv în Europa şi în România” a spus medicul.

Eris și Pirola sunt în peste 50% dintre cazuri

Marinescu a detaliat că probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante. Dar mimic nu este nimic de speriat, în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită.

„Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron”, a spus cunoscutul infecționist.

Marinescu este de părere că nu se poate vorbi despre restricţii sau alte valuri pandemice. Așa cum au fost cele din anii trecuţi. Deşi se constată o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni.

El a spus că se observă o creștere destul de clară a numărului de cazuri. Situația a crescut cu peste 50 la sută, iar situația este un pic mai complicată. Medicul a avertizat că ultimele evenimente trebuie să îndemne la prudență, dar fără restricții

„Fără să ne gândim la valuri pandemice. Aşa cum am avut la începutul anilor 2020 şi în 2021. Nu aş putea spune că sunt mai grele (cazurile care se prezintă la spital – n.r.). Se potriveşte cu ceea ce era la Omicron. Dar să ne gândim în felul următor. Dacă am zilnic aproximativ 100 de cazuri, 80% dintre ele forme uşoare sau medii şi nu sunt factori de risc, acele persoane se pot trata şi monitoriza acasă. 20% nu sunt neapărat forme severe, dar sunt persoane care trebuie să fie monitorizate ori pentru că sunt în extremele de vârstă, adică sunt copii mici sau persoane vârstnice, sau că au boli cronice sau sunt supraponderali”, a explicat medicul.

Marinescu a subliniat că numărul de cazuri grave de coronavirus care se prezintă în terapie intensivă sunt rare.

„Din fericire, cazuri grave care înseamnă terapie intensivă reprezintă cazuri foarte rare, dar nu înseamnă că este imposibil, ci faptul că la un moment dat ai o creştere importantă a numărului de cazuri de COVID, evident că se vor selecta şi aceste persoane care au complicaţii”, a mai arătat Marinescu.