Directorul SRI spune că există un risc crescut de atentate teroriste în Europa de Est

SRI

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Directorul SRI (Serviciul Român de Informații), Eduard Hellvig, s-a întâlnit personal cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu care a discutat despre riscul crescut de atentate teroriste și de creștere a traficului de arme în Europa de Est.

Directorul SRI spune că există un risc crescut de atentate teroriste în Europa de Est

În cadrul întâlnirii lor, Eduard Hellvig și Maia Sandu au discutat despre nivelul sporit al riscurilor de securitate din România și Republica Moldova, posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și a dezinformării.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat astăzi opțiunile de reformă a sectorului național de securitate cu Eduard Raul Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău.

Dialogul a abordat subiectele care, în prezent, se află în atenția întregii regiuni: nivelul sporit al riscurilor de securitate, posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și dezinformării.

Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, obiectivele de securitate ce sunt puse în fața instituțiilor de profil ale Republicii Moldova, și anume: transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate, dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale, creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării, cooperarea regională și internațională eficientă”, scrie într-un comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială din Republica Moldova.

Sursă: Administrația Prezidențială din Republica Moldova

Republica Moldova și-a digitalizat deja instituţiile statului

Vă amintim că, zilele trecute, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (Sebastian Burduja) a anunțat că a semnat la Chișinău formarea unei comisii mixte care să ajute România să implementeze soluţiile digitale pe care Republica Moldova le foloseşte deja cu succes.

Sebastian Burduja a vorbit, recent, despre gradul de digitalizare al instituţiilor de stat din Republica Moldova şi a explicat că ţara vecină este mult în faţa noastră la acest capitol.

„La ani lumină (este Republica Moldova, faţă de România, din punct de vedere al digitalizării statului – n.red.). O să vă surprindă, este peste Estonia şi nu o spun eu, o spun evaluările internaţionale. Soluţiile fraţilor noştri de peste Prut sunt peste cele estoniene. (…)

Am fost la Chişinău la o lună, o luna şi jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Ţurcanu, un om excepţional, un specialist adevărat şi un profesionist desăvârşit. Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziţie practic gratuit soluţiile pe care le-au dezvoltat şi le-au luat 10 ani de zile”, a declarat recent Sebastian Burduja.

Totul s-a realizat cu ajutorul unui program al Băncii Mondiale. Din păcate, însă, doar aproximativ 10% din populaţia moldovă apelează la aceste servicii digitale, relatează Digi24.