Directorul Terapia Cluj: ”Românii continuă să gândească după stereotipul că tot ce este fabricat în România este de proastă calitate”

Producătorul de medicamente ”Terapia” se bucură de succes pe pieţele externe, şi mai puţin pe cea autohtonă, pentru că românii continuă să fie tributari prejudecăţii că este mai bun ce se face în străinătate decât în ţară, consideră Dragoș Damian, directorul companiei. Piaţa autohtonă a produselor farmaceutice continuă să fie dominată de companii internaţionale venite în România după 1989.

„Pe piaţa românească, «Terapia» nu are, paradoxal, acelaşi succes pe care îl înregistrează la export. Există un clişeu: românul continuă să gândească după stereotipul că tot ce este fabricat în România este de proastă calitate. Este o foarte mare greşeală, mai ales în privinţa produselor farmaceutice, pentru că standardele de producţie la medicamente sunt aceleaşi peste tot în lume. «Terapia» şi toţi marii producători din România sunt auditaţi atât de Agenţia Europeană a Medicamentului, cât şi de cele Americană şi Japoneză. Standardele româneşti sunt, cu certitudine, cele bune şi românii trebuie să înceteze să gândească greşit că un medicament românesc este de o calitate mai slabă sau ieftin. Este un clişeu distructiv pentru pacient, pentru consumatorul de medicamente”, a afirmat directorul Dragoş Damian. El a evidenţiat că fiind parte a grupului internaţional Ranbaxy, compania sa are pieţe de desfacere în peste 50 de ţări, „de la Atlantic la Pacific”.
Pachetul majoritar al Ranbaxy a fost preluat de o companie axată pe cercetare-dezvoltare, Daiichi Sankyo din Japonia, care este în top 15 al producătorilor mondiali. Daiichi Sankyo reinvesteşte 20% din venituri în cercetare şi dezvoltare, pentru descoperirea de noi molecule, sau de noi tehnologii farmaceutice.
Dragoş Damian a arătat, în context, că la ora actuală creanţele faţă de furnizorii de medicamente au ajuns la sume exorbitante şi trebuie avut în vedere riscul pe care îl reprezintă aceste datorii. Fabrica de medicamente Terapia a fost înfiinţată în anul 1921 şi este, prin tradiţie, o garanţie a calităţii. În iunie 2006, pachetul majoritar de acţiuni al unităţii clujene de producţie a fost preluat de indienii de la Ranbaxy Laboratories Limited. Ulterior, compania japoneză Daiichi Sankyo a cumpărat 64% din acţiunile Ranbaxy Laboratories.
Sursa: Agerpres