Preturile locuintelor din Romania nu vor mai scadea, iar atitudinea cumparatorilor care insa asteapta acest lucru ar putea duce la aparitia speculatorilor imobiliari, conform lui Vlad Vlasceanu, director al Tragului Imobiliar National.

„Preturile nu au unde sa mai scada, iar lipsa cumparatorilor va impinge dezvoltatorii la colaps. Atunci vor aparea rechinii imobiliari care se vor grabi sa cumpere”, spune Vlasceanu.

Astfel, companiile imobiliare aflate aproape de faliment se vor grabi sa faca rost de fonduri pentru a supravietui si vor fi nevoite sa vanda proiectele sub pretul de productie. „Aici apar speculatorii care au resurse financiare si vor achizitiona la preturi foarte mici pentru a vinde in 2-3 ani, cand piata isi va reveni. Atunci, ei vor scoate un profit de 400 – 500%”, a mai spus Vlad Vlasceanu.

Un alt risc este terminarea stocului de locuinte. „In acest moment nu se mai construieste, dezvoltatorii temandu-se ca nu vor putea sa vanda. Acest lucru va duce la terminarea stocului de locuinte in urmatorii 2 ani”, spune directorul tIMOn. In acel moment, preturile vor exploda din nou.

Vizitatorii tIMOn se arata interesati de oferte

In ceea ce priveste actualul stoc de locuinte, Vlasceanu a declarat ca, in acest moment, in Bucuresti, acesta se ridica la 5.000 – 6.000 de unitati.

In ceea ce priveste prima zi a Targului Imobiliar, care se desfasoara intre 26 si 29 martie la World Trade Center, Vlasceanu a declarat ca vizitatorii sunt interesati, cer detalii, se duc sa viziteze si chiar sunt deschisi sa cumpere.

„La aceasta editie nu se vor mai vinde volume mari ca in urma cu un un, insa dezvoltatorii vor reusi sa vanda cate 4-5 locuinte”, spune directorul Targului.

In ceea ce priveste preturile locuintelor prezentate la tIMOn, Vlasceanu afirma ca cel mai mic este cel pentru o garsoniera din proiectul Red House dezvoltat de Apulum 94. Aceasta are un pret de 34.000 de euro cu tot cu TVA.

Cele mai scumpe locuinte sunt penthouseurile si duplexurile, care au un pret de 300.000 de euro. „Si pretul acestora a scazut simtitor. In urma cu un an se vindeau cu 1 milion de euro”, spune Vlad Vlasceanu.

Time Sharing – un nou concept pe piata imobiliara locala

Editia a 12-a a tIMOn aduce si un nou concept pe piata imobiliara, si anume cel de Time Sharing.

„Acest regim presupune dobandirea unui imobil pe o perioada detereminata de timp, in acest interval existand dreptul de utilizare intr-o perioada determinata de timp a anului”, spune Vlasceanu.

Ideea este aplicata de dezvoltatorul Triumf Construct, care dezvolta ansamblul Coral Beach Resort la Mamaia. Mai exact, cumparatorii platesc 10.000 de euro pentru un apartament de 2 camere, dobandind drept de proprietate de 10 ani. In aceasta perioada au drept de folosinta de 8 zile pe an.

„Acesta este un concept utilizat in afara tarii si a prins foarte bine in Franta si Spania, in urma cu 5 – 10 ani, pana in momentul cresterii nivelului de trai din tarile respective”, concluzioneaza Vlasceanu.

In cadrul acestei editii a Targului Imobiliar National sunt prezentate 5.000 de apartamente si 500 de vile, dezvoltate de peste 50 de companii imobiliare.