Ion Sterian, directorul companiei Transgaz, operatorul sistemului de transport din România, susține că România poate ajuta Republica Moldova cu gaze naturale în cazul în care va fi nevoie.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, directorul Transgaz susține că încă de anul trecut, gazoductul Ungheni – Chișinău este funcțional și este o chestiune de doar o oră din momentul în care se cer gazele și până ajung la Chișinău.

„Am construit și gazoductul Ungheni – Chișinău, e funcțional de anul trecut. Suntem pregătiți oricând, e o chestiune de o oră de când se cer gazele, până când ajung la Chișinău”, afirmă şeful Transgaz în interviul pentru postul de radio Europa Liberă. Pe de altă parte, acesta nu a precizat despre ce volume de gaz ar putea fi vorba.

Depozitele de gaze sunt umplute la un nivel de 67%

Referitor la situația în care se află România, Ion Sterian susține că nu există niciun motiv de îngrijorare pentru iarna ce urmează. Directorul Transgaz precizează că depozitele au fost umplute la un nivel de peste 60%, iar producția de gaze din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cub de gaz pe zi.

„Depozitele sunt umplute la un nivel de 67%, producția de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va crește cu un milion de metri cubi de gaz pe zi, iar România produce pe perioada verii mai mult gaz decât folosește, așa că poate înmagazina în continuare”, susţine directorul general Transgaz.

El a mai vorbit și despre conducerea de la Black Sea Oil and Gas care a anunțat că vrea să mărească producția imediat zăcămintele aflate în Marea Neagră, în circa 15-20 de zile, cu un milion de metri cubi pe zi.

În acest sens, directorul Transgaz susține că în curând se va ajunge la 4 milioane de metri cubi pe zi, însă mai sunt câteva detalii tehnice și contractuale care trebuie puse la punct.

România nu va avea probleme cu gazele la iarnă

„Ei, când au pus în funcțiune, când au început producția, au început cu 3 milioane de metri cubi pe zi și vor să ajungă la 4 milioane. Au venit să stabilim detaliile tehnice, contractuale, ce trebuie făcut în asemenea situații. Vorbim despre zăcămintele Ana și Doina (din Marea Neagră – n.r.) unde concesionar este Black Sea Oil and Gas”, a mai declarat şeful Transgaz.

În ceea ce privește situația din această iarnă, Ion Sterian precizează că dacă vom avea temperaturi blânde, atunci România nu va mai ave nevoie de niciun metru de cub de gaz din import și se va descurca cu rezervele sale.

Menționăm faptul că Transgaz deține 75% din capitalul Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, companie ce deține și gestionează interconectorul Iași – Chișinău. Conform datelor centralizate de compania, conducta are un diametru DN 500 și are o capacitate de export de de 1,88 miliarde de metri cubi pe an, iar cea de import este de 0,73 miliarde de metri cubi la Pmin=24 bar.