Cifra de afaceri realizata de DiRENT in 2007 depaseste pragul de 2 milioane de euro. Flota de masini detinuta acum de catre DiRENT a ajuns la aproximativ 350 de unitati, dintre care 65% reprezinta autovehicule, 19% SUV-uri si 16% vehicule comerciale. In aceste conditii, cota de piata a companiei este de aproximativ 5 procente.
Pentru anul in curs, DiRENT isi propune un target de 700 de masini si sa ajunga la o cifra de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro. Unul din atuurile DiRENT va fi si serviciul de Fleet Management, activat la sfarsitul lui 2007. “Cresterea va fi generata de castigarea unui numar cat mai mare de clienti, dar si de cresterea cererii de masini din partea clientilor actuali, trend ascendent care a putut fi observat inca din a doua parte a anului precedent”, declara Effie Valsamaki, International Business Manager, DiRENT.
“In 2008 companiile care ofera servicii de Long Term rent (LTR) isi vor dubla eforturile pentru a obtine o cota cat mai importanta din aceasta piata si pentru a se substitui solutiilor de leasing financiar pentru masinile de firma, asa incat competitia va creste”, adauga Valsamaki.
Piata de LTR devine din ce in ce mai consistenta, de vreme ce un numar cat mai mare de companii va trece de la leasing financiar la leasing operational. “Agentii care determina schimbarea spre LTR sunt, de obicei, top managementul (sau managerul financiar), factorii de decizie intr-un business. Acestia sunt persoane cu educatie superioara si cu experienta de business in afara Romaniei, in majoritate cetateni straini”, declara Vlasamaki.
Printre clientii DiRENT se numara Cosmote, Ifantis, Bunge, Nestle, Atlas, Mellon, Gengo si Olympic Airways. Majoritatea clientilor provine din sectorul serviciilor, ponderea acestora fiind structura astfel: 70% sunt companii mari, restul de 30 de procente fiind reprezentat de companii mici si mijlocii. In ceea ce priveste raportul companii straine vs. companii romanesti, procentajul este de 80 vs. 20%.
Pentru a sustine evolutia acestui business si cresterea flotei de masini in 2008, DiRENT intentioaneaza sa investeasca 1 milion de euro. Banii vor merge in 2 directii principale: investitia in imobiliare si in dezvoltarea de soft-uri. A doua directie se afla deja in stadiul de implementare. “Acest software este comandat si adaptat pietei si legislatiei romanesti si altor cerinte specifice privind folosirea masinilor pe plan local. Software-ul reprezinta un avantaj competitional, oferind beneficii unice clientilor DiRENT”, spune Valsamaki.
Legislatia romaneasca constituie o piedica in dezvoltarea business-ului in domeniul LTR, pentru ca nu este inca in acord cu legile Uniunii Europene. Pe langa legislatie, managerii romani fac ca acesta piata sa se dezvolte mai lent in Romania decat in alte state membre ale Uniunii Europene”, spune Valsamaki.
DiRENT Group – parte a DiRENT Grecia – se afla pe piata romaneasca din luna aprilie a anului 2006. Abordarea pietei din Romania face parte din strategia de dezvoltare regionala a companiei grecesti, care vizeaza extinderea in tarile vecine cu potential ridicat.
DiRENT S.A. a fost fondata in Ianuarie 1998 in Thesalonic, Grecia. Cresterea companiei in masura mai mare decat piata de Long Term Car Leasing a dus la extinderea activitatii catre segmentul vehiculelor comerciale, dar si catre cel constituit de persoanele fizice. DiRENT Operating Leasing este prima firma din Grupul DiRENT.
Data: 7 februarie 2008
Sursa: DiRENT