ISIC este administrat de Asociatia ISIC, o organizatie internationala nonprofit, care se ocupa de dezvoltarea oportunitatilor de calatorie pentru studenti. Aceasta asociatie isi desfasoara activitatea prin intermediul ISTC (International Student Travel Confederation), organism international nonprofit ai carui membri negociaza colectiv cu liniile aeriene, guvernele si furnizorii de bunuri si servicii i interesul comunitatii studentesti din itreaga lume. ISIC a fost introdus i 1968. Avantajul card
ISIC este administrat de Asociatia ISIC, o organizatie internationala nonprofit, care se ocupa de dezvoltarea oportunitatilor de calatorie pentru studenti. Aceasta asociatie isi desfasoara activitatea prin intermediul ISTC (International Student Travel Confederation), organism international nonprofit ai carui membri negociaza colectiv cu liniile aeriene, guvernele si furnizorii de bunuri si servicii i interesul comunitatii studentesti din itreaga lume.
ISIC a fost introdus i 1968. Avantajul cardului este accesul la o retea de disconturi, reduceri si beneficii. in itreaga lume, peste 5.000 de organizatii elibereaza acest card si mai mult de 17.000 de locatii ofera servicii si reduceri. Multe dintre aceste organizatii s-au dezvoltat din federatii studentesti si din oficii de turism pentru studenti.
Nu exista limita superioara de virsta pentru obtinerea unui card ISIC. Dar anumiti furnizori de servicii au propriile lor restrictii de virsta, iar accesul la reduceri poate fi subiectul conditiilor locale.
in plus, la centrele de eliberare a cardului, nu se tine cont de nationalitatea studentului. Astfel, cei care afla de ISIC i timpul unei calatorii i strainatate pot contacta o asociatie de profil din tara respectiva. Sau studentii straini din Rominia pot obtine legitimatia de la oricare centru din tara.
Studentii romini afla de cardul ISIC pe mai multe cai. Cea mai comuna este „din auzite”, de la colegii care fie au deja legitimatia, fie le-a trecut informatia pe la ureche. Sau de la studentii straini, familiarizati deja cu sistemul legitimatiilor internationale. Tinerii studiosi si ambitiosi mai afla de ISIC de pe formularele de iscriere la burse de studiu i strainatate, unde figureaza, i majoritatea cazurilor, o caseta pentru datele de identificare a cardului celui care vrea sa plece. Angajatii unor linii aeriene au obligatia sa itrebe studentii care apeleaza la serviciile companiei daca sunt posesori ai unei legitimatii de student international. La toate acestea se adauga fluturasii si xerox-urile distribuite de studentii care se ocupa de eliberarea legitimatiilor. Materialele promotionale sunt putine, deoarece asociatiile studentesti din Rominia afiliate ISIC nu dispun de fonduri pentru promovarea cardurilor. in strainatate, banii pentru popularizarea legitimatiilor se obtin din sponsorizari.
Solicitantii trebuie sa prezinte la centrele de eliberare a cardului ISIC o dovada a frecventarii cursurilor de zi (carnet de student vizat pe anul i curs sau adeverinta de la secretariatul facultatii), o fotografie color (tip pasaport sau buletin) si contravaloarea cardului. Aceasta se ridica la aproximativ zece dolari si acopera doar costurile de productie si validare. in majoritatea centrelor, eliberarea ISIC se face pe loc. Valabilitatea unui card acopera un singur an universitar, din septembrie si pina i luna decembrie a anului urmator. Studentii pot solicita o legitimatie oricind, dar pretul cardului este acelasi, indiferent de perioada de valabilitate ramasa. Cardul trebuie inoit anual. Nici reinoirea nu depinde de iceputul perioadei de valabilitate.
in ceea ce priveste recunoasterea cardului ISIC i Rominia, exista doua puncte de vedere: cel al studentilor si cel al Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din perspectiva studenteasca, legitimatia nu este recunoscuta i tara, deoarece nu a fost icheiata nici o itelegere cu Guvernul privind aceasta problema. Remus Pricopie, purtatorul de cuvint al MEC, isi sustine pozitia: „Statul romin nu poate recunoaste nici un document daca nu exista o solicitare i acest sens. Deoarece cardurile ISIC se elibereaza i Rominia din 1990 si nu sunt ica recunoscute, este foarte mare probabilitatea sa nu fi existat din partea asociatiilor studentesti o cerere de validare. Studentii romini cer tot timpul camine mai bune, reduceri si burse mai mari. Este probabil ca ei sa nu se fi gindit sa ceara ceva si pentru colegii lor din strainatate.
Solutia ar fi ca asoiciatiile studentesti sa se prezinte la MEC cu itrega documentatie si sa solicite recunoasterea legitimatiilor ISIC. „Daca acest pas va fi facut, nu vad nimic impotriva acordarii reciprocitatii. Despre reciprocitate este vorba i ultima instanta, din moment ce studentilor romini li se recunoaste cardul i afara tarii, considera Remus Pricopie.