La data precedentului raport al Tradeville, publicat pe 31 octombrie 2011, analiștii au estimat o valoare intrinsecă de 17,59 lei pe acțiune, utilizând modelul de actualizare a dividendelor estimate. „Pe baza aceluiași model, modificând doar parametrii menționați în continuare, am obținut o valoare intrinsecă la momentul actual de 21,08 lei pe acțiune. Modificările survenite între cele două rapoarte sunt legate de actualizarea datelor financiare pentru anul 2011, corectarea estimării legată de majorarea de capital social ce ar fi fost probabilă în cazul ofertei secundare și de actualizare a ratei randamentului cuvenit acționarilor pentru a reflecta noile condiții de piață”, explică analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.
În comparație cu media sectorului european din care face parte (calculată folosind raportul BVB vs. Europa din platforma Startrade 2.0) și prin prisma rezultatelor preliminare ale lui 2011, Transelectrica este supraevaluată din perspectiva multiplilor P/E și P/S și subevaluată luând în considerare multiplul P/B. Totuși, luând în calcul intervalul de subscriere de 14,9 – 19,2 lei pe acțiune, discountul față de valoarea intrinsecă poate varia între 9% și 29,3%.
„În România, Transelectrica deține monopolul în domeniul transportului de energie electrică în rețea de înaltă tensiune. Astfel, deși este obligată prin lege să perceapă prețuri reglementate pentru serviciile sale și are un necesar de investiții important, prin natura operațiunilor sale Transelectrica are un potențial economic bun”, se precizează în raportul Tradeville.
Pentru o dezvoltare sustenabilă, Transelectrica intenționează să deruleze până în 2017 un program extensiv de investiții în valoare de 1,1 miliarde euro, pentru integrarea în rețea a noilor capacități, restaurarea liniilor aeriene, modernizarea stațiilor electrice și dezvoltarea capacităților de interconectare a rețelei de transmisie.
Principalele surse de venit ale Transelectrica provin din serviciile de transport a energiei electrice (40% din veniturile realizate în primele nouă luni ale anului trecut), serviciile de sistem (31%) și serviciile pe piața de echilibrare (25%). Transelectrica a încheiat anul 2011 cu un profit net de 90,3 mil lei, de peste nouă ori mai mare decât câștigul obținut în 2010. Emitentul a plătit în 2011 un dividend în cuantum de 90% din profitul net și urmează să plătească și în 2012 dividende în același procent. Valoric, acestea reprezintă circa 1,1 lei pe acțiune, ceea ce la prețul de închidere din 15 martie a.c. înseamnă un randament al dividendului de 6,75%.
Discount de până la 29% în oferta Transelectrica, conform Tradeville
21 martie 2012, 11:24
Ultima modificare în 21 martie 2012, 13:24
Oferta secundară a Transelectrica s-a subscris, până în prezent, în proporție de 5,9%, iar investitorii mai au timp până pe 27 martie să își înscrie cererile. Între timp, analiștii de la Tradeville au calculat reducerea oferită de vânzător, bazându-se pe valoarea intrinsecă a acțiunii de la 31 octombrie anul trecut, de 17,59 lei, și au ajuns la un preț corect de 21,08 lei. Discountul variază, astfel între 9% și 29,3%.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook