Indicele pan-European STOXX 600 a închis vineri în urcare cu 1,8%, dar a înregistrat scădere pentru a cincea săptămână consecutiv. La începutul tranzacţiilor, investitorii au fost încurajaţi de măsurile de urgenţă anunţate joi de Banca Angliei, precum şi de informaţiile privind noi emisiuni de obligaţiuni suverane în Europa. Cu toate acestea, creşterile au cedat teren, aşa cum s-a întâmpla şi în cazul măsurilor anunţate săptămâna trecută de Banca Angliei şi de Banca Centrală Europeană.
”Considerăm că este prematur să spunem cu orice grad de certitudine că pieţele au găsit un nivel minim. Rămânem la opinia că pieţele se vor stabiliza atunci când vor exista semne că pandemia este adusă sub control”, a declarat Simona Gambarini, economist la Capital Economics în Londra.
Garbini consideră că BCE va fi nevoită până la urmă să meargă mai departe şi să se angajeze să menţină randamentele obligaţiunilor la un nivel scăzut pentru toate guvernele, cel puţin pe durata crizei coronavirusului. Componenta sectorului de călătorii şi turism, cel mai afectat de această criză, a înregistrat cea mai mare creştere, de aproape 10%, după ce pe parcursul săptămânii a fost aproape de minimul ultimelor 19 ani. Componenta acţiunilor din sectorul energiei a avansat cu circa 6%, revenindu-şi de la minimul ultimelor 24 de ani atins în timpul săptămânii. Cele mai bune performanţe săptămânale au fost consemnate de acţiunile din telecomunicaţii şi sănătate, considerate sigure.
Indicele londonez FTSE 100 a urcat vineri cu 0,76%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,7%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 5%. La Madrid, indicele IBEX 35 a avansat cu 0,74%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a închis în urcare cu circa 1,7%. În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut vineri cu 4,6%, S&P 500 cu 4,4%, iar Nasdaq Composite cu 3,8%, în urma restricţiiloe ferme anunţate de New York şi California pentru combaterea răspândirii coronavirusului. La nivelul săptămânii, indicele Dow a coborât cu peste 17%, S&P 500 cu 15%, iar Nasdaq cu peste 12%, Wall Street consemnând cea mai slabă evoluţie săptămânală după octombrie 2008.
Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a ordonat ca toţi angajaţii din sectoarele neesenţiale să stea acasă, după decizia fără precedent din California ca populaţia să stea acasă, anunţată joi seara. Măsurile anunţate de două dintre cele mai populate state americane afectează circa 40 de milioane de oameni. De asemenea, autorităţile federale au decis să închisă graniţele cu Canada şi Mexic, în condiţiile în care până vineri în Statele Unite au fost confirmate peste 12.000 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.