Daca in urma cu zece, douazeci de ani ascultati muzica preferata la pick-up, in prezent casetele si CD-urile sunt un mijloc mai simplu de utilizat. Muzica veche este insa greu de gasit pe astfel de suporturi. Daca aveti cateva rafturi de discuri de vinil prafuite, cu muzica, sa zicem frantuzeasca, pe care nu a mai reeditat-o nimeni, veti putea sa alegeti ceea ce va mai place si sa ascultati la combina muzicala. Puteti pastra melodiile preferate pe CD-uri sau direct pe computer, ceea ce are avantajul unei utilizari si al unei selectii simple, pentru ca, sa recunoastem, de cand pick-up-ul nu mai e la moda, putini au disponibilitatea de a cauta prin rafturi si de a aseza frumos discul, apoi acul de diamant, la melodia potrivita. Inregistrarea de pe vinil pe alte suporturi nu e usoara, iar studiourile de inregistrari nu fac in general astfel de servicii, care cer mult timp. Solutia este sa gasiti aparatura necesara si sa invatati singuri sa faceti asta sau sa va adresati unui prieten care se pricepe la asa ceva. Programele de computer necesare se gasesc pe Internet, cele originale fiind foarte scumpe. In privinta pick-up-ului, acesta trebuie sa fie ori un model suficient de nou, special conceput pentru inregistrari (se gasesc mai mult pe la casele de inregistrari), ori sa fie adaptat unui inscriptor de CD (CD-W) stationar.
Procesarea unei melodii poate dura un sfert de ora
Romeo Mocanu, directorul studioului de inregistrari Ines Sound and Music, spune: „O data cu aparitia CD-ului, transferul muzicii de pe clasicele discuri de vinil sau chiar de pe discuri de ebonita pe un suport mai putin perisabil a devenit posibil. Evolutia batranului pick-up este dirijata la modelele noi spre utilizarea impreuna cu un computer dotat cu un CD-W. Modelele produse de firma Denon, de exemplu, sunt dotate cu o iesire digitala care poate fi cuplata direct la un aparat CD-W stationar sau la un PC”. Avand un pick-up clasic se poate folosi ori CD-W special pentru asa ceva, fiind chiar mai simplu de utilizat daca aveti de unde sa il imprumutati, ori computerul, care nu necesita o placa de sunet performanta si nici cabluri speciale. Programele soft originale costa insa destul de mult, fiecare facilitate de prelucrare a sunetului in plus costand chiar si peste 100 USD. „Cu un CD-W stationar e si mai simplu, pentru ca nu mai e nevoie de calculator si de programe. Dupa ce ai calculatorul si programele sau CD-W stationar, trebuie doar sa asculti piesa si sa o treci succesiv prin filtre”, mai spune Romeo Mocanu. Nu sunt necesare cine stie ce cunostinte de operare pe calculator, iar in cazul CD-W special (stationar), acesta inlocuieste computerul, folosind direct butoanele lui. Soft-urile pentru inscriptionarea CD-urilor devin si ele din ce in ce mai performante si fac posibila reconditionarea muzicii de pe discurile de vinil, ceea ce inseamna eliminarea zgomotului si prelucrarea sunetului. Chiar si CD-W stationare au functii ca Normalize, Fade in/out, Gain, Edit, Mastering, functii de optimizare a timbrului si dinamicii. Putine studiouri muzicale au ca obiect de activitate reconditionarea discurilor de vinil prin trecerea lor pe suport digital, din cauza timpului destul de lung in care se realizeaza un asemenea transfer. Cum ora de lucru intr-un studio costa intre 15 si 25 de dolari, plus TVA, iar un disc se poate prelucra cam in trei, patru ore, o asemenea operatiune devine foarte costisitoare (se plateste, de fapt, timpul de lucru in studio). Fiecare melodie ia 10-15 minute de lucru, piesa fiind ascultata si trecuta succesiv prin filtrele programelor. Pentru cei care ar vrea sa transcrie mai multe discuri de vinil, solutia este sa se descurce pe cont propriu, cel mai ieftin fiind, in cazul in care nu au deja computerul sau CD-W stationar necesare operatiunii, sa le imprumute de la o cunostinta, sa gaseasca soft-ul si sa se apuce de lucru – pe muzica.
Programele de calculator costa peste 100 de dolari
· Soft-urile pentru inscriptionarea CD-urilor devin din ce in ce mai performante si fac posibila reconditionarea muzicii de pe discurile de vinil.
· Programele Sound Forge au plug-in-uri ca Noise Reduction (elimina zgomotul de fond), Click Removal, Steinberg Clean sau Waves Restoration. Un astfel de program costa in jur de 100 de dolari, iar orice facilitate enumerata in plus, inca 70-150 de dolari. Multi prefera sa foloseasca acasa programe piratate, descarcate de pe Internet. Fata de un inscriptor de CD de calculator, aceste programe sunt mai complexe, facilitand optimizarea timbrului, taierile, mixajele sau modificarile in dinamica sunetului.
Se poate lucra si fara PC
· CD-W stationare inlocuiesc calculatorul. Au si intrari digitale si analogice pentru pick-up-uri model vechi. Contin functii de prelucrare a sunetului asemanatoare programelor de calculator, dar ceva mai simple.
· MasterLink ML9600 sau Twister, de exemplu, sunt modele de CD-W stationar cu care se pot face unele reconditionari ale discurilor de vinil.
· CD-W stationare au functii ca Normalize, Fade in/out, Gain, Edit, Mastering, functii de optimizare a timbrului si dinamicii. Costa in jur de 1.900 USD.