Titlul discursului a fost: „Noi frontiere in înțelegerea si combaterea coruptiei”. Discursul pornește cu o definitie extrem de simplu de inteles a coruptiei – si anume: „abuzul de încredere publică, prin folosirea capacităţii unui oficial sau a unei administraţii pentru obţinerea de câştiguri private”.
Sewall spune: „cand politicienii fură fonduri publice în locul cheltuirii lor corecte, şcolile rămân fara cărţi, pacienţii fără medicamente, comercianţii fără drumuri şi poduri”.
„Corupția este lipiciul care ţine împreună multe regimuri autoritare, care denaturează caracterul celor care conduc în sensul de a favoriza sau a crea oportunităţi de e expune ,,mizeria” amicilor de lunga durată, dacă se dovedesc neloaiali.”
„Când companiile trebuie să plătească şpăgi pentru a reduce birocraţia, favorizeaza de fapt crearea a și mai multă birocrație, încetinind timpii de tranzacţie şi crescând costurile pentru a face afaceri”.
„Împărţirea prosperităţii, în cea mai adevarată formă, necesită un angajament comun pentru economii transparente bazate pe reguli, care funcţionează în cel mai bun interes al Statelor Unite şi al partenerilor noştri”.
,,Parte a angajamentului se referă la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele corupţiei sunt deseori adapostite în bănci sau în companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste câştiguri nesănătoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finanţarea terorismului. Lucrăm cu partenerii noştri, în special cu cei din G20, pentru a garanta că sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”
„Din Balcani și pană la Marea Neagră și Golful Bengal, corupția lasă națiunile și populația vulnerabile la amenințări interne directe sau la manipulări din exterior. Suntem atenți la aceste amenințări, iar ambasadele noastre din peste 20 de state din Europa Centrală și de Est conturează acum planuri de acțiune pentru spijinirea și cooperarea în reforma anti-corupție în statele de rezidență”.