Discursul lui Lavrov la tribuna ONU: Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent!

Rusia-Lavrov

Șeful diplomației ruse a avut o intervenție sâmbătă la Adunarea Generală a ONU prin care a denunțat „rusofobia fără precedent” a Occidentului. Iar omologul său chinez a evidențiat că toată atenția trebuie să fie concentrată acum pe încheierea conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina.

„Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligaţie, dar cu dreptul sacru de a acţiona în impunitate oriunde şi oricând”, a acuzat Serghei Lavrov la Adunarea Generală a ONU, informează Reuters.

„Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă. Ei nu ezită să-şi declare nu doar intenţia de a provoca o înfrângere militară ţării noastre (în Ucraina), ci şi de a distruge Rusia”, a remarcat ministrul rus de Externe.

Ultimele negocieri dintre Rusia și Ucraina au avut loc la Istanbul la sfârşitul lunii martie

Adresându-se la rândul său Adunării Generale din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), ministrul de Externe chinez Wang Yi a îndemnat Ucraina şi Rusia să nu lase războiul dintre ele să „debordeze” şi a evidențiat că „prioritatea este facilitarea negocierilor de pace”.

„Soluţia fundamentală este de a răspunde preocupărilor de securitate legitime ale tuturor părţilor şi de a construi o arhitectură de securitate echilibrată, eficace şi durabilă”, a afirmat şeful diplomaţiei chineze.

Ultimele negocieri dintre Rusia și Ucraina au avut loc la Istanbul la sfârşitul lunii martie şi au sădit atunci unele speranţe că s-ar putea găsi o soluţie de comun acord care să pună capăt războiului declanşat de Rusia în Ucraina pe 24 februarie. Ulterior, discuțiile dintre cele două state nu au mai avut afinitate.

Rusia are temeri în ceea ce privește susținerea Occidentului față de Ucraina

În timp ce autoritățile din Ucraina îşi justifică refuzul de a negocia prin crimele comise de trupele ruse, Moscova este de părerea că ţările occidentale, în special Statele Unite ale Americii, au impus Ucrainei să nu mai poarte negocieri cu Rusia. Moscova consideră, în continuare, că susţinerea cu arme şi muniţii a armatei ucrainene aceasta ar putea obţine în final o victorie militară împotriva Rusiei.

Totuși, această aşteptare a generat unele rezultate în ultimele săptămâni. Armata ucraineană a lansat o contraofensivă prin care a reușit să elibereze mii de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia. Aceasta din urmă a răspuns însă prin referendumuri de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate total sau parţial, care se vor încheia marţi, şi prin decretarea de către preşedintele Vladimir Putin a mobilizării a 300 de mii de rezervişti.