Negocierea salariala nu trebuie sa se desfasoare sub forma unui meci de box pentru a iesi invingator. Pentru a va asigura succesul pe termen lung, trebuie sa acumulati de-a lungul unui intreg an de zile suficiente argumente pentru ca, atunci cand soseste momentul confruntarii, sa va simtiti suficient de puternic pentru a obtine ce v-ati propus.
Capital: Care este cel mai potrivit moment pentru a discuta o crestere a salariului?
Daniel Bichis: Exista trei situatii in care aceasta discutie are sansele maxime de reusita:
– cand se discuta salariile pentru toti angajatii, cu prilejul prezentarii rapoartelor de activitate anuale, inainte de definitivarea bugetelor pentru urmatorul an;
– cand aveti o oferta sigura de angajare la o alta companie;
– cand vi se solicita asumarea de noi responsabilitati sau sarcini, pe care puteti sa le acceptati sau sa le refuzati.
Capital: Care este cea mai buna cale de abordare a sefului pentru a discuta o marire a salariului?
Daniel Bichis: Solicitati o discutie intre patru ochi, legata de responsabilitatile de serviciu, recompensele primite si planul de cariera. In timpul intrevederii, solicitati ajutor pentru a formula si planifica o abordare si o justificare a maririi de salariu care sa fie conforma (in loc sa fie in dezacord) cu politica, planificarea si procedurile din cadrul companiei. In caz contrar, fiti gata sa acceptati in contrapartida o crestere a cantitatii sau calitatii propriei dumneavoastra contributii la bunul mers al companiei.
Capital: Cum trebuie sa te pregatesti pentru aceasta intrevedere?
Daniel Bichis: In primul rand, intelegand criteriile, procedurile, planificarea din compania la care lucrati. Este important sa aveti posibilitatea de a cuantifica valoarea dumneavoastra pentru companie si contributia pe care ati adus-o la performantele acesteia. Mai clar spus: convingeti-va mai intai pe dumneavoastra ca meritati aceasta marire – in loc doar sa v-o doriti si sa o justificati prin contractarea de rate, inceperea scolii de copiii dumneavoastra sau alte asemenea elemente personale, nerelevante pentru negociere. In al doilea rand, este important ca solicitarea sa fie perceputa drept o negociere, in loc sa para un santaj sau o plangere.
In cazul in care aveti deja siguranta unei slujbe alternative, acest lucru va poate da increderea in sine si detasarea necesara pentru a forta, eventual, mana sefului, fiindca deja ii furnizati un argument puternic pentru a justifica, la randul sau, incalcarea regulilor companiei si modificarea bugetului initial.
Capital: Ce alte lucruri (prime, concedii, beneficii, conditii de munca etc.) pot fi negociate in acelasi timp?
Daniel Bichis: Este bine sa aveti in vedere intregul pachet de sarcini si conditii de serviciu, pe de o parte, si recompense, pe de alta parte. Este important sa va ganditi la toate inainte de a va intalni cu seful si pregatiti-va o argumentatie bazata pe exemple. Daca ati veni ulterior cu noi idei si cerinte nu ati face decat sa complicati lucrurile si sa va scadeti sansele de reusita. Cele mai bune sanse de reusita le aveti solicitand lucruri care exista deja in practica companiei, cele neobisnuite intampinand adesea o impotrivire puternica.
Capital: Ce argumente trebuie folosite pentru a obtine marirea de salariu dorita?
Daniel Bichis: Sunt utile dovezile directe ale valorii dumneavoastra in cadrul companiei – reduceri de costuri, cresterea profitului, cat si alte elemente ce influenteaza indicatorii de performanta, cum ar fi convingerea unor clienti noi, clienti care au fost pastrati, dificultati care au fost depasite, probleme ce au fost rezolvate, initiative avute si puse in aplicare, efect pozitiv asupra colegilor /echipei, feedback primit de la clienti etc. Mai pot fi folosite si ofertele de angajare facute de companii concurente (mai ales in cazul in care seful este extrem de incapatanat sau nedrept).
Este bine sa se prezinte aceste elemente intr-o maniera care sa suscite aprobarea repetata de catre sef a afirmatiilor solicitantului si sa fie lasate de o parte acele elemente care sunt controversate sau neclare pentru acesta.
Capital: Ce elemente nu trebuie aduse in discutie?
Daniel Bichis: Trebuie sa va feriti sa utilizati orice informatie incorecta, necinstita, “inflorita” pe loc, deoarece acest lucru va poate submina integritatea morala si credibilitatea in ochii sefului. Argumentele extrase din viata personala sunt o arma cu doua taisuri, deoarece pot oferi sefului argumente pentru a pune sub semnul intrebarii atasamentul dumneavoastra fata de companie si a trece cu vederea celelalte argumente.
Carte de vizita
Daniel Bichis, consultant Competent Consulting
In 1990 a creat una dintre primele firme de consultanta personala (coaching) din Bucuresti.
In 1997-2000 a urmat un program intens de dezvoltare personala si formare in psihoterapie.
In 1998 a devenit Practitioner NLP, iar in 1999, Master-Practitioner NLP, urmand cursurile NLP
Institut Z