În cadrul unei discuţii avute, joi, cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Valdis Dombrovskis, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a vorbit despre promovarea investiților în România, folosind fondurile europene.
„Am convenit cu vicepreşedintele Dombrovskis să avem un dialog permanent pe viitor şi sper într-o colaborare deschisă şi fructuoasă. Am discutat, printre altele, despre obiectivul nostru de promovare a unei strategii care să conducă la o consolidare fiscală într-o manieră sustenabilă, fără a afecta capacitatea României de a adopta măsuri menite să sprijine economia în această situaţie dificilă, generată de pandemia COVID-19, astfel încât în anul 2024 deficitul bugetar să ajungă sub nivelul de 3% din PIB. În mod cert, promovarea investiţiilor rămâne un element prioritar (la nivelul anului 2020 – investiţiile publice au reprezentat peste 5% din PIB), o importanţă deosebită având utilizarea fondurilor europene. De asemenea, am subliniat vicepreşedintelui Valdis Dombrovskis faptul că vom monitoriza cu mare atenţie proiectele, în special cele cu valoare mare şi mai ales acolo unde execuţia nu merge bine”, a declarat Alexandru Nazare.
Comisia Europeană oferă susţinere pentru angajamentul de reformă luat de Guvernul României
De asemenea, vicepreşedintele Valdis Dombrovskis a apreciat deschiderea pentru dialog şi menţinerea acestuia atât la nivel tehnic, cât şi politic, oferind susţinere pentru angajamentul de reformă luat de Guvernul României. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor, oficialul european a precizat, totodată, că susţine eforturile României de elaborare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), subliniind importanţa alinierii acestuia la recomandările specifice de ţară şi cu necesităţile privind tranziţia ecologică şi digitală.
Discuţia dintre ministrul român al Finanţelor, Alexandru Nazare, şi vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, este prima dintr-o serie de întâlniri ce sunt programate cu comisarii europeni. „Dialogul deschis între România şi Comisia Europeană este cu atât mai important acum cu cât ţara noastră se află în procedură de deficit excesiv de la începutul anului 2020, în urma derapajelor fiscale înregistrate în perioada 2017 – 2019”, se precizează în comunicat.
Potrivit calendarului, Comisia Europeană urmează să realizeze următoarea reevaluare a procedurii de deficit excesiv, în cazul României, în primăvara acestui an.