„Perspectivele diferite asupra istoriei” au reprezentat un subiect principal în discuția dintre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și omologului său ungar, Szijjarto Peter.
Bogdan Aurescu a abordat relaţia România-Ungaria la dezbaterea online organizată de think-tank-ul american Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).
Întâlnirea dintre Bogdan Aurescu și Szijjarto Peter
„Am discutat în cadrul acelei întâlniri că putem avea abordări diferite asupra istoriei, o putem vedea din unghiuri diverse, dar important este să nu transferăm în relaţia noastră bilaterală, într-o manieră conflictuală, perspectivele diferite asupra istoriei. Putem să ne respectăm reciproc abordările asupra istoriei, asupra lucrurilor importante. Acesta a fost mesajul meu principal – să nu înrăutăţim relaţia bilaterală din aceste motive, pentru că trecutul este trecut, trebuie să ne uităm spre viitor, să ne dezvoltăm relaţia de parteneriat strategic şi noi asta ne dorim, în România. Suntem parteneri strategici din 2002, avem schimburi comerciale consistente, avem multe în comun în regiune şi vrem să dezvoltăm această relaţie în sens pozitiv”, a punctat vineri Aurescu.
De asemenea, ministrul de Externe a fost întrebat, în cadrul dezbaterii online, de programele de dezvoltare economică dezvoltate de Budapesta în anumite regiuni ale României.
„Vrem să facem un acord pentru a stabili parametrii acestui program. Pentru a fi acceptabil pentru România, acest program ar trebui să intre sub legislaţia UE ce priveşte competiţia şi ajutorul de stat, să nu fie discriminator şi să fie aplicabil pentru toţi cetăţenii României, indiferent de originea etnică şi să fie aplicat pe întreg teritoriul României, nu doar într-o parte a României. Avem promisiunea părţii ungare că vom primi un draft al acordului, pentru a porni negocierile”, a arătat şeful diplomaţiei române.