Discuție la nivel înalt între Federația Rusă și Uniunea Europeană! Ce spune Vladimir Putin despre detensionarea situației

Sursă: Dreamstime

Discuție la nivel înalt între Federația Rusă și Uniunea Europeană! Revenirea la cooperare într-un mod pragmatic şi respectuos ar fi în interesul reciproc, susține Kremlinul, dar președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit mai mult despre neînțelegerile dintre cele două părți.

Discuție la nivel înalt între Federația Rusă și Uniunea Europeană! Avertisment asupra tendinței descendente între relațiile dintre cele două părți.

Rusia dă vina pe UE, care la rândul său acuză politicile Moscovei legate de drepturile omului și imixtiunile în afacerile interne ale țărilor vecine.

Discuție la nivel înalt între Federația Rusă și Uniunea Europeană! ”Relațiile dintre UE și Rusia sunt la un nivel extrem de scăzut”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că Rusia „ar tebui să pună capăt comportamentului său distructiv” dacă își dorește relații mai bune cu Uniunea Europeană.

Michel spune, de asemenea, că relațiile dintre UE și Rusia sunt la un nivel extrem de scăzut și că nici menținerea situației nici înrăutățirea ei nu este în interesul niciunei dintre cele două părți.

„Tendinţa descendentă a relaţiilor UE-Rusia nu se poate schimba decât dacă Rusia pune capăt comportamentului distructiv”, a scris el pe Twitter după o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

UE şi Rusia sunt în dezacord asupra unei game largi de probleme inclusiv drepturile omului, intervenţia Rusiei în Ucraina şi tratamentul Moscovei faţă de criticul Kremlinului aflat în închisoare Aleksei Navalnîi.

Rusia dă vina pe UE pentru deteriorarea acestor relaţii.

”Relaţiile Rusia-UE nu pot fi considerare satisfăcătoare”

Putin a declarat că relaţiile Rusia-UE nu pot fi considerare satisfăcătoare, chiar dacă Moscova şi Uniunea Europeană rămân parteneri majori în materie de comerţ şi investiţii, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„S-a notat că revenirea la cooperare într-un mod pragmatic şi respectuos ar fi în interesul reciproc”, a transmis Kremlinul în legătură cu apelul telefonic dintre Michel şi Putin, informează Reuters.

În martie, UE a impus sancţiuni vizând patru înalţi oficiali ruşi apropiaţi ai lui Putin, ca răspuns la încarcerarea lui Navalnîi. Alte sancţiuni ale UE impuse Moscovei includ măsurile luate în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Putin i-a spus, de asemenea, lui Michel că sancţiunile UE împotriva Belarusului sunt „contraproductive”.

Belarusul a revoltat Occidentul în mai când a forţat un zbor Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze în capitala sa, Minsk, pentru a aresta un jurnalist disident şi pe prietena sa. UE a descris incidentul drept piraterie de stat şi pregăteşte noi sancţiuni vizând sectoarele ce joacă un rol central în economia Belarusului.