Eugen Tomac a declarat, în cadrul emisiunii Be EU de pe Antena 3, că nu există deocamdată o convenție între țările membre UE în privința implementării salariului minim european.

Disensiuni la nivel UE pe tema salariului minim european

„Opiniile sunt extrem de împărțite pentru că sunt state care nu au salariu minim și nu își doresc acest lucru. Sunt într-o dispută permanentă cu Comisia Europeană. Sunt state care spun că este prea mult să ne impuneți un mod centralizat de salarizare la nivel european, este suficient să avem o recomandare.

Există state care sunt de acord că este necesar acest cadru unic european prin care să se stabilească criterii pe baza cărora se va stabili un salariu minim la nivel european”, a declarat politicianul, potrivit antena3.ro.

Care sunt criteriile clare stabilite până în momentul de faţă?

Europarlamentarul a anuțat că s-au definitiv câteva criterii în privința implementării salariului minin european.

„S-a ajuns la un minim compromis în această etapă. Noi vom avea în luna octombrie la Bruxelles o dezbatere în Comisia pentru forță de muncă cu privire la această propunere legislativă a Comisiei Europene. Cel mai important lucru este că s-au definit câteva criterii clare cu privire la salariu minim european.

Să se țină cont de nivelul de salarizare în ceea ce privește salariul minim european, să se țină cont de nivelul de creștere al salariului minim european, să se țină cont de salariul general brut, pentru că există state precum România unde salariul minim a avut o evoluție extrem de bună.

Am avut o creștere de 11% în ultimul an. Sunt însă state care sunt pe minus, cum este Grecia. Un criteriu extrem de important ține evidența de nivelul de productivitate”, a adăugat Eugen Tomac.