„Doamnei VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,

În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului.

Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului”, se arata in documentul citat de stiripesurse.ro.

Cabinetul Dăncilă pregăteşte un răspuns amplu pentru preşedintele Klaus Iohannis în privinţa solicitării de a i se comunica agenda tuturor şedinţelor de guvern.

Juriștii de la Guvern, împreună cu secretarul general Toni Greblă, care se ocupă și de ordinea de zi a ședințelor de Guvern, pregătesc un document pe care o să-l dea publicității și în care, cel mai probabil, îi prezintă președintelui contraargumente pentru solicitarea sa, potrivit informațiilor Digi24.

Aceasta, în condițiile în care premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis și-au adus reciproc critici aspre în ultima vreme.

Reprezentanții Guvernului ar putea invoca faptul că președintele poate prezida ședințele de Guvern la care se discută probleme de politică externă, apărare sau ordine publică.

De asemenea, i-ar putea spune președintelui că regulamentul Guvernului prevede că ordinea de zi se publică cu 24 de ore înaintea ședințelor, pentru autoritățile interesate, însă șeful statului va trebui să facă dovada că face parte dintre aceste autoriăți interesate.

 

Acestea ar putea fi cele două argumente forte pentru a-i spunbe președintelui că nu va putea să primească ordinea de zi pentru toate ședințele de Guvern de acum înainte, așa cum a solicitat șeful statului.

Pe de altă parte, și Klaus Iohannis poate invoca ordinea publică atunci când vine vorba despre o ordonanță privind amnistia și grațierea, pentru că are precedentul OUG 13, urmat de ample proteste în toată țara.

De asemenea, președintele poate invoca și argumentul politicii externe, spunând că o astfel de ordonanță, dată în contextul în care România preia președinția Consiliului UE, ar putea să creeze haos în țară.

Rămâne de văzut și dacă președintele va face cel mai important pas, acela de a participa la ședințele de Guvern, pentru că doar acolo ar putea să împiedice cu adevărat o ordonanță privind amnistia și grațierea. Altfel, chiar dacă este publicată ordinea de zi a ședințelor, pot fi introduse noi puncte suplimentare pe ordinea de zi, chiar în cadrul acestor ședințe, iar dacă șeful statului nu este acolo, nimeni nu va ști ce se întâmplă.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern. Astfel, șeful statului vrea să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Solicitarea președintelui a venit după Consiliul Național al PSD de duminică, în care chiar și Liviu Dragnea a cerut în mod expres amnistie și grațiere, dar și după declarația de azi dimineață a ministrului justiției. Tudorel Toader a spus că, cel mai probabil, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate printr-o singură ordonanţă de urgenţă, iar o primă formă a acestei act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei.