Discuții Biden-Putin: Cum se poate evita un război în Ucraina

Ucraina Rusia

Sursa: Dreamstime

În timp ce Rusia continuă să-și consolideze forțele la granițele Ucrainei, divergența pozițiilor lor inițiale nu este de bun augur pentru rezolvarea crizei. O serie de discuții va avea loc săptămâna aceasta între Moscova și Washington, în încercarea de a detensiona și a redefini relația Rusiei cu NATO.

În locul realinierii strategice față de China pe care Biden și-a dorit-o la începutul mandatului său, președintele SUA se confruntă cu o gravă criză diplomatică în Europa, cea mai periculoasă de la sfârșitul Războiului Rece, transmite Le Figaro.

Amenințarea Rusiei în Ucraina

În joc sunt soarta Ucrainei, confruntată cu amenințarea unei invazii rusești, dar și securitatea continentului. În fața lui Vladimir Putin, diplomația americană se confruntă cu o dilemă între fermitate și acomodare. Între riscul unei escalade militare cu consecințe dezastruoase și cel al unei retrageri diplomatice care ar discredita NATO și garanțiile de securitate americane, Washingtonul are doar un spațiu limitat de manevră. Biden, care a exclus desfășurarea forțelor americane în Ucraina, i-a promis lui Putin sancțiuni excepțional de dure dacă se va lansa într-o aventură militară. Dar diplomații americani admit în privat că, din 2014, aceste sancțiuni nu au împiedicat nici anexarea Crimeei și separarea de facto a Donbasului, nici atacurile cibernetice rusești sau încercările Moscovei de a-și asasina oponenții din străinătate.

Săptămâna aceasta au loc o serie de discuții cu Rusia. Un summit bilateral între americani și ruși are loc luni la Geneva. Acesta va fi urmat de o ședință extraordinară a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, miercuri, și de ședința Consiliului Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Viena, joi.

Speranțele de a ajunge la un acord sunt slabe

„Nu cred că vom vedea vreo descoperire în săptămâna viitoare”, a recunoscut secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care speră mai ales să reducă tensiunile imediate de la granița cu Ucraina și să negocieze mai târziu pe probleme de fond. Discuțiile de la Geneva se prefigurează deja a fi foarte dificile. Nici delegația SUA, condusă de secretarul adjunct de stat Wendy Sherman, nici cea a viceministrului rus de externe Serghei Riablakov, nu au arătat vreo intenție de a face concesii.

În timp ce Rusia continuă să-și consolideze forțele la granițele Ucrainei, divergența față de pozițiile lor inițiale nu este de bun augur pentru rezolvarea crizei, iar nivelurile de neîncredere par să fie mai ridicate decât oricând de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Rusia și-a făcut deja cunoscute revendicările şi reclamă ca o condiție prealabilă a negocierilor angajamentul NATO de a nu se mai extinde spre est, precum și retragerea trupelor americane și a armelor desfășurate în mai multe țări membre ale Statelor Unite ale Alianței. Statele Unite și NATO spun că acestea sunt obiective nerealiste, propuse în mod deliberat de Moscova pentru a distrage atenția de la problemele reale și a diviza aliații.

Ideea absurdă transmisă de Rusia

„Rușii vor să ne atragă într-o dezbatere NATO, mai degrabă decât să se concentreze pe problema în cauză, și anume agresiunea lor împotriva Ucrainei”, a spus Blinken. Nu ne vom lăsa deturnaţi de această chestiune, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu privește numai Ucraina, ci mai larg se înscrie într-un comportament destabilizator, periculos și adesea ilegal al Moscovei, care încearcă să construiască o sferă de influență prin absorbția țărilor care au fost cândva sub stăpânire sovietică și împiedicându-le să-și realizeze aspirațiile democratice ca națiuni independente și pe deplin suverane”.

„Ideea că Ucraina este agresorul în această situație este absurdă”, a spus Blinken. ”Este ca și cum vulpea a spus că trebuie să atace cotețul găinilor pentru că ocupanții acesteia reprezintă o amenințare. Am mai văzut acest tip de intoxicare”.

Sâmbătă, oficialii americani au oferit câteva indicații despre subiectele pe care Statele Unite sunt pregătite să le discute, dacă Rusia este de acord să renunțe la pregătirile sale militare împotriva Ucrainei. Negocierile s-ar putea concentra pe reducerea posibilelor desfășurări de rachete ofensive în Ucraina și pe limitarea exercițiilor militare ale SUA și ale NATO în Europa de Est. „După cum i-a spus președintele Biden omologului său Putin, Statele Unite nu intenționează să desfășoare arme ofensive în Ucraina”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat. Deci, acesta este un domeniu în care am putea ajunge la un acord dacă Rusia este pregătită să își asume un angajament reciproc”.

NATO are „ușa deschisă”

În schimb, Statele Unite și NATO au refuzat categoric dreptul de veto solicitat de Moscova asupra noilor aderări la Alianța Atlantică. „Nu îi revine Rusiei sarcina de a decide pentru alte țări cu care ele se pot alia”, a amintit înaltul oficial. Aceste decizii privesc doar aceste țări și Alianța însăși. În contextul NATO, vorbim despre „ușa deschisă”, și nici Rusia și nicio altă țară nu o va închide”.

Însă negociatorii americani speră să poată discuta anumite probleme cu Rusia în spatele ușilor închise, stârnind în același timp îngrijorarea unor aliați că Washingtonul va trata direct cu Moscova fără a-și informa partenerii. „Nu aș fi deloc surprins dacă mass-media rusă ar relata, poate chiar în timp ce discuțiile sunt încă în desfășurare, că Statele Unite au făcut tot felul de concesii”, a avertizat înaltul oficial al Departamentului de Stat. Nu se va lua niciun angajament în timpul acestor discuții, care vor fi… de natură exploratorie. Tot ceea ce se discută va trebui să fie discutat cu partenerii și aliații mai târziu în cursul săptămânii”.