Discuții diplomatice între SUA și China. Biden şi Xi au discutat ore întregi, dar rămân la cuţite

Joe Biden şi Xi Jinping au stat de vorbă timp de peste trei ore, dar au rămas la cuţite privind Taiwanul, preşedintele chinez îndemnându-l pe omologul lui american "să nu se joace cu focul" în această chestiune arzătoare.

Această discuţie prin videoconferinţă s-a ţinut luni sera la Washington şi marţi dimineaţa la Beijing. Ea a fost „respectuoasă şi sinceră” şi „mult mai lungă decât se prevedea”, potrivit unui înalt oficial american. Cei doi lideri au amintit necesitatea de a stabili „bariere” pentru a evita ca numeroasele lor diferende să degenereze în conflict.

Dar au şi rămas pe poziţiile proprii în ce priveşte respectivele diferende

Statele Unite „se opun ferm” oricărei tentative „unilaterale de a schimba statu-quo-ul sau de a aduce atingere păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan”, a spus dl Biden, potrivit unui text publicat de Casa Alba după convorbire.

Casus belli

Această frază privind „statu-quo-ul” poate la fel de bine să se adreseze Taiwanului şi liderilor săi actuali favorabili unei independenţe formale a insulei, al cărei nume oficial rămâne „Republica Chineză”. Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă care trebuie să reintre sub administrarea sa şi a avertizat că o declaraţie de independenţă ar fi pentru el un casus belli.

„Autorităţile taiwaneze au încercat de mai multe ori să se sprijine pe Statele Unite pentru independenţă şi unii din Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentru a controla China„, a subliniat Xi Jinping.

„Este o tendinţă foarte periculoasă care echivalează cu a te juca cu focul”, a spus el, potrivit spuselor relatate de ministrul chinez al afacerilor externe.

„Dacă separatiştii din Taiwan ne provoacă, ne forţează mâna sau chiar depăşesc linia roşie, va trebui să luăm măsuri decisive”, a avertizat preşedintele chinez. Recent, China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei, în timp ce Washingtonul şi-a reiterat angajamentul de a ajuta Taiwanul să-şi construiască şi să-şi întărească apărarea.

Xinjiang, Tibet, Hong Kong

În timpul convorbirii, Joe Biden şi-a exprimat şi „îngrijorările privind practicile (Chinei) în Xinjiang, în Tibet şi în Hong Kong şi drepturile omului în general”. Şi el a criticat practicile comerciale şi economice considerate „neloiale” ale Chinei.

Aceste declaraţii ferme diferă de amabilitatea afişată la începutul întâlnirii. Cei doi s-au salutat cu mâna, prin ecrane, potrivit imaginilor turnate de o parte şi de cealaltă. Joe Biden estimase în declaraţiile sale preliminare că „competiţia dintre cele două ţări nu ar trebui să se transforme într-un conflict, intenţionat sau nu”.

„China şi Statele Unite trebuie să-şi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea”, afirmase la rândul lui Xi Jinping, declarându-se fericit să-l vadă pe „vechiul său prieten”, pentru prima dată prin intermediul ecranului, în situaţia în care precedentele lor două convorbiri s-au desfăşurat la telefon, scrie La Libre Belgique.

Relația dintre SUA și China rămâne tensionată

Dacă după ajungerea la putere a lui Joe Biden tonul s-a schimba faţă de furiile din era Trump, relaţia dintre Washington şi Beijing rămâne extrem de tensionată.

Această întâlnire virtuală s-a ţinut în momentul în care Xi Jinping nu încetează să-şi întărească influenţa asupra regimului. Partidul Comunist Chinez a adoptat săptămâna trecută un text care cheamă „partidul, armata şi întregul popor să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central a cărui inimă este Xi Jinping”.

Preşedintele american, confruntat cu un peisaj politic extrem de divizat şi cu o pandemie pe care are dificultăţi s-o eradicheze, a menţionat China luni, promulgând un plan de infrastructură gigantic, care ar trebui să permită Americii să „câştige competiţia” secolul al XXI-lea. La finalul discursului său, preşedintele american a repetat una din frazele sale favorite: „Niciodată, niciodată nu e o idee bună să pariezi contra poporului american”.