Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale continuă, sâmbătă, discuţiile cu membri ai viitorului Cabinet condus de premierul desemnat, Victor Ponta, şi oficiali ai BNR, la sediul Băncii Naționale.
Sunt aşteptaţi să participe prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, propus pentru postul de vicepremier şi ministru de Finanţe în Guvernul alcătuit de Victor Ponta, Mariana Câmpeanu, care urmează să preia portofoliul la Ministerul Muncii, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, alături de experţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Discuţiile au ca obiect Memorandumul de politici economice şi Scrisoarea de Intenţie cu Fondul. Principalul subiect ce urmează să fie abordat în negocierile de sâmbătă se referă la reîntregirea salariilor în sectorul bugetar şi a pensiilor, potrivit Agerpres. Delegaţia FMI este condusă de şeful Misiunii pentru România, Jeffrey Franks, alături de care se află viitorul negociator-şef, olandezul Erik de Vrijer, şi reprezentantul rezident al Fondului la Bucureşti, Tonny Libek.
Florin Georgescu a declarat, după runda de negocieri de vineri, că Guvernul condus de Victor Ponta doreşte cu tărie continuarea acordului cu instituţiile financiare internaţionale. ”Am avut primele negocieri, timp de patru-cinci ore. S-a parcurs o treime din Memorandumul de politici economice şi financiare care constituie esenţa acordului cu instituţiile financiare internaţionale. Guvernul desemnat este conştient de importanţă şi doreşte cu tărie continuarea şi respectarea prevederilor din acest acord, aşa cum vor fi negociate”, a spus Florin Georgescu.
Conform aceleiași surse, acesta a subliniat că negocierile cu FMI nu vor pune ”în nici un fel în pericol stabilitatea macroeconomică şi financiară a României”. Potrivit oficialului, există fondurile necesare pentru reîntregirea salariilor în sectorul public la nivelul anului 2010. Totodată, reprezentanții BNR sunt de părere că nu vor fi efecte majore asupra inflaţiei, în situaţia majorărilor de salarii şi pensii.
”Aşa cum înţeleg eu că ar urma să se facă reîntregirea salariilor, aceasta nu are cum să afecteze inflaţia. După 22 de ani, este prima dată când România se apropie, chiar se încadrează în nivelul mediu european şi cel mediu al zonei euro. În al doilea rând, este posibil ca la sfârşitul acestei luni să vedem o inflaţie de 2 la sută”, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, după negocieri.
La întâlnirea cu oficialii FMI, din 30 aprilie, premierul desemnat, Victor Ponta, declara că intenţia noului Guvern este ca Misiunea FMI să plece cu scrisoarea de intenţie aprobată de noul Executiv. ”Delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene ar urma să-şi încheie vizita undeva în 8 sau 9 mai. Intenţia mea este ca până atunci, deşi guvernul sigur va fi votat pe data de 7 mai, să avem discuţiile necesare pentru ca în prima şedinţă a noului guvern să dezbatem şi să aprobăm scrisoarea de intenţie, în aşa fel încât delegaţia să plece deja cu scrisoarea care va fi sigur supusă aprobării bordului FMI, probabil în luna iunie”, a spus Ponta.
Potrivit analiştilor, în urma evaluării făcute de FMI nu vor exista modificări substanţiale faţă de programul convenit anterior cu oficialii de la Bucureşti şi nici în ceea ce priveşte ţinta de inflaţie pe 2012 nu vor avea loc revizuiri majore. Aceștia consideră că în a doua parte a anului am putea asista la o creştere a inflaţiei şi se aşteaptă ca, în discuţiile cu oficialii BNR, Jeffrey Franks să sugereze că este necesară prudenţă în ceea ce priveşte politica monetară. Referitor la majorările anunţate de salarii, potrivit aceleiași surse, analiștii susțin că Fondul va fi foarte prudent şi nu ar dori ca să fie luată o decizie care să pună în pericol ajustările din ultimii ani. Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.