Miniştrii afacerilor europene din cadrul Consiliului Afaceri Generale se reunesc pe 10 noiembrie, în format videoconferinţă, pentru a discuta despre statul de drept, extinderea Uniunii Europene (UE) şi bugetul pe termen lung al UE, se arată pe site-ul Consiliului.
În ceea ce privește statul de drept, Consiliul va desfăşura o dezbatere pe tema dialogului anual privind statul de drept şi va evalua situaţia din anumite state membre. Dezbaterea are loc în contextul în care Comisia Europeană a publicat la 30 septembrie 2020 primul raport privind statul de drept în UE care abordează aspectele negative şi pozitive din toate ţările membre UE. Raportul evaluează patru teme principale, care sunt deosebit de relevante pentru situaţia statului de drept: sistemele naţionale de justiţie, cadrele anticorupţie, pluralismul şi libertatea mass-mediei, precum şi alte aspecte instituţionale legate de sistemele de control şi echilibru, care sunt esenţiale pentru funcţionarea eficientă a sistemului de guvernanţă democratică, mai arată sursa citată.
Noi membri în UE
Totodată, un alt subiect luat în discuţie este situaţia actuală a procesului de extindere în ceea ce priveşte Republica Albania şi Republica Macedonia de Nord. Albania are statutul de ţară candidată la aderarea la UE din 2014, în timp ce Macedonia de Nord deţine acelaşi statut din 2005. La 24 martie 2020, miniştrii afacerilor europene şi-au dat acordul politic pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi cu Republica Macedonia de Nord iar la 25 martie au fost adoptate şi şi concluziile în mod oficial, mai scrie site-ul.
Consiliul va discuta, de asemenea, despre situaţia actuală a negocierilor cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. La 5 noiembrie, preşedinţia germană a Consiliului şi negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la un nou regim general de condiţionalitate vizând protejarea bugetului Uniunii. Regimul de condiţionalitate permite protejarea bugetului UE în cazul în care se constată că încălcările principiilor statului de drept într-un anumit stat membru afectează sau prezintă un risc substanţial de a afecta buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE, mai scrie site-ul Consiliului.
Ce se întâmplă cu bugetul UE
De asemenea, pe 21 iulie 2020, liderii UE au convenit asupra bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027: 1.824,3 miliarde euro. Combinând cadrul financiar multianual (1.074,3 miliarde euro) şi un efort de redresare, cunoscut sub denumirea Next Generation EU (750 de miliarde euro), pachetul îşi propune să ajute UE să se refacă după pandemia de COVID-19 şi să sprijine investiţiile în tranziţia verde şi cea digitală, mai scrie sursa citată.
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale a avut loc la 13 octombrie 2020. S-a luat în discuţie stadiul negocierilor dintre UE şi Regatul Unit, al punerii în aplicare a Acordului de retragere şi al eforturilor UE de pregătire în vederea încheierii perioadei de tranziţie la 31 decembrie 2020. În cadrul aceleiaşi reuniuni, preşedinţia germană a UE (iul.-dec. 2020) a elaborat o nouă abordare în ceea ce priveşte dialogul anual al Consiliului privind statul de drept, miniştrii axându-se pe cei patru piloni: sistemele de justiţie, cadrul anticorupţie, pluralismul mass-mediei şi alte aspecte instituţionale legate sistemul de control şi echilibru, conform site-ului.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului UE, care pregăteşte reuniunile Consiliului European şi urmăreşte rezultatele acestora, dar, în acelaşi timp, este responsabil şi de o serie de domenii de politică trans-sectorială. Politicile trans-sectoriale de care se ocupă CAG sunt extinderea UE şi negocierile de aderare, adoptarea cadrului financiar multianual (planul bugetar pe 7 ani al UE), politica de coeziune, organizarea instituţională a UE. CAG se ocupă, de asemenea, de orice alt dosar pe care i-l încredinţează Consiliul European. Consiliul Afaceri Generale este alcătuit, în principal, din miniştrii afacerilor europene ai tuturor statelor membre ale UE. La reuniuni este reprezentată şi CE prin comisarul care răspunde de relaţiile interinstituţionale, în funcţie de subiectul dezbătut. Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene.
Sursă foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu