Președintele francez, Emmanuel Macron a subliniat importanța gravității situației și consideră că „dialogul istoric și strategic” ar trebui continuat pentru a păstra „pacea și stabilitatea în Europa”.
„Suntem amândoi conștienți de gravitatea situației și de necesitatea, în interesul tuturor, de a găsi calea ca să păstrăm pacea și stabilitatea în Europa. Cred cu putere că încă este timp. Dialogul istoric și strategic pe care l-am construit în timpul ultimilor ani poate continua și de aceea am căzut de acord să ne întâlnim la Moscova. Am avut discuții fructuoase, substanțiale, concentrate pe tensiunile actuale și căile de dezescaladare, cum ar fi garanțiile de natură să asigure securitatea și stabilitatea pe continentul nostru”, a declarat Emmanuel Macron, potrivit Digi24.
Macron: Nu ne putem expune la riscul unei noi confruntări
„Nu există securitate pentru europeni dacă nu există securitate pentru Rusia”, a mai spus președintele francez în conferința de presă.
Emmanuel Macron spune că nu se poate risca în ceea ce privește o confruntare și instabilitate în Europa. „Întotdeauna e ușor să începi un conflict, dar e mult mai greu să îl termini și să construiești o pace durabilă”, a subliniat președintele francez.
„Știu că multe țări din Uniunea Europeană au trăit secolul XX în mod diferit, nu ca Franța. Nu putem uita acest lucru, nu a dispărut în ultimii 30 de ani. Dar nu ne putem, totuși, în mod colectiv, cu toții împreună, să ne expunem la riscul unei noi confruntări a sferelor de influență, la instabilitate, la dezordine în Europa. Acest lucru va crea noi resentimente, noi amenințări”, a atras atenția liderul francez.
Rusiei trebuie să i se propună „garanții concrete de securitate”
„Avem voința de a lucra împreună pentru a garanta o nouă ordine de stabilitate și securitate în Europa”, a afirmat Emmanuel Macron.
„În ceea ce privește capacitatea noastră de a aduce garanții concrete de securitate, am abordat această problemă direct, respectând interesele și elementele de stabilitate și securitate pentru toți semenii noștri europeni, dar respectând și solicitările de garanții din partea vecinului și prietenului nostru, Rusia”, a spus liderul francez.
Emmanuel Macron a declarat că trebuie convenite „măsuri concrete pentru a stabiliza și a detensiona situația”.
„Am discutat despre acest lucru, ar urma să fie confirmat în zilele și săptămânile următoare. Va depinde de negocieri, de consultările cu Statele Unite, cu NATO, cu europenii și de întâlnirea noastră de mâine (marți – n.r.) cu președintele (Volodimir) Zelenski (președintele Ucrainei – n.r.)”, a arătat președintele Franței.
Vladimir Putin rămâne pe poziții
Pe de altă parte, președintele rus, chiar dacă a spus că discuțiile cu liderul francez au fost „utile” își menține cererile privind extinderea NATO și retragerea echipamentelor militare ale Alianței așa cum erau înainte de 1997.
„Vom pregăti un răspuns la documentul pe care l-am primit de la Bruxelles și Washington, îl vom trimite la Washington și Bruxelles. Există într-adevăr lucruri care pot fi discutate. Este adevărat că acestea sunt de natură secundară, dar totuși … Și, bineînțeles, vom căuta un răspuns la chestiunile-cheie”, a transmis Vladimir Putin.
În plus, liderul de la Kremlin nu s-a ferit să critice NATO în aceste discuții cu președintele francez.
„Ei încă încearcă să liniștească Rusia spunând că NATO este o organizație pașnică și pur defensivă, o alianță pur defensivă. Măsura în care acest lucru este adevărat a putut fi văzută cu ochii lor de cetățenii multor națiuni, mă refer la Irak, Libia, Afganistan și, mai ales, în operațiunea militară pe scară largă împotriva Belgradului, fără autorizarea Consiliului de Securitate al ONU (referire la războiul din Kosovo – n.r.) – cu siguranță departe de ceea ce ar face o organizație pașnică”, a spus Putin.